Höstig svampsoppa

Dags att laga mat med svamp!

Ni som läser min blogg vet hur lyrisk jag blir så fort det är svampsäsong. Den underbara känslan att traska i skogen med gummistövlar på fötterna och korgen på armen. Att bara lyssna på trädkronornas brus, fåglarnas kvitter och prasslet under fötterna. Det är något så euforiskt och rogivande på en och samma gång. Det kan man leva på reste av året.

Höstmat i all ära

Men vad ska man då göra med all den svamp man hittar? Ja, här i bloggen hittar ni massor av goda recept med svamp, som mina favoriter Kyckling i ugn med fetaost, svamp och krämigt mos, Ryggbiff med svarta vinbär, potatisgratäng och kantarellsallad och förstås en saftig svamppaj med getost och bacon.

Recept på enkel svampsoppa

Men vill man nu inte vara så exotisk räcker det gott med en klassisk svampsoppa. Denna svampsoppa är enkel att göra och blir underbart god som förrätt eller som huvudrätt med en bit bröd. Man väljer själv hur hårt man vill mixa soppan, men den blir väldigt god om den inte körs för slät och på så vis får behålla lite finfördelade bitar av svampen. Kör alltså inte för länge. Späd med mer vatten om en tunnare soppa önskas. Vill man ha den lite het kan man ha ner 1-2 teskedar sambal oelek – det blir kanon.

» Här hittar du fler goda svamprecept

Höstig svampsoppa

För: 4 personer som förrätt

Höstig svampsoppa

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
8 dl rå blandsvamp
2 dl vitt vin
1 msk skånsk senap
1 msk tomatpuré
3 dl grädde
3 dl vatten
2 msk klippt, färsk bladpersilja
salt, peppar, timjan

1. Ha ner svampen i en kastrull och stek den tills vätskan i svampen reducerats. Ha ner en klick smör, hackad lök och vitlök som får mjukna. Salta och peppra. Slå på vitt vin som får puttra ihop med svampen under cirka 3-5 minuter.

2. Ha ner senap, tomatpuré, grädde, vatten och persilja. Låt det sjuda ihop under lock i cirka 5 minuter. Kör soppan slät med en mixerstav och smaka av med salt, peppar och torkad timjan. Späd med mer vatten om en mer tunnflytande soppa önskas. Låt puttra på svag värme och smaka av med kryddor.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.