Härlig höstmat med svamp

Svamp är kul att plocka. Det är också gott att äta. Frågan är bara; vad man ska göra med all svamp? Svampen vi plockar i våra svenska skogar har mycket smak – mer än exempelvis mer än den ostronskivling och champinjoner vi köper i butik. Av den orsaken har den en tendens att ta över mycket av smaken i den övriga maten.

I den här anrättningen kommer smaken från svampen alldeles utmärkt till sin rätt, utan att ta över. Svampfyllda pannbiffar med potatis och rårörda lingon är verkligen en härlig hösträtt som passar fint att servera till middag. Den eller heller inte svår att laga. Jag älskar pannbiff och gillar att fylla dem med olika godsaker, men just svamp är verkligen en favorit. Vill man variera potatisen kan man först koka den och sedan steka den. Det blir också gott. En enkel brunsås sätter också piff på det hela.

» Ännu fler goda recept på järpar och biffar hittar du här

Svampfyllda pannbiffar med potatis och rårörda lingon

För: 4 personer

Pannbiffar:

4 dl färsk blandsvamp
1 msk smör
1 knippe bladpersilja
2 msk ströbröd
1 gul lök
1 tsk skånsk senap
600g nötfärs
1 vitlöksklyfta
salt, peppar

Tillbehör:

600g potatis
lingonsylt

1. Rensa svampen och stek den tills vattnet reducerats. Ha i en klick smör och krydda med salt, peppar och klippt persilja. Låt svalna.

2. Blanda ströbröd med den stekta svampen, hackad gul lök, senap, nötfärs, pressad vitlök och kryddor. Forma till pannbiffar och stek dem i smör.

3. Servera pannbiffarna med kokt potatis och lingonsylt.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.