Paj med svart pajskal, mangold, bacon och nässlor

Ett smakrikt recept på paj

Jag funderar om jag ska be folk kalla mig för ”bönan”> eller nåt liknande. Jag älskar ju bönor och tycker om att prova nya anrättningar med baljväxter – som denna paj med svart pajskal, mangold, bacon och nässlor. Det är lustigt när jag tänker tillbaka, för jag gillade det inte alls bönor och baljväxter tidigare. Men man förändras och lär sig tycka om nya saker hela tiden vilket är tur, annars hade vi käkat barnmat hela livet.

Svart bönskalspaj

Mangold

Glutenfritt pajskal av svarta bönor

Den här pajen med pajskal av bönor är ytterligare ett av mina experiment. Hittills har jag provat med kikärtor, bondbönor, linser och stora vita bönor. Den här är istället med svarta bönor – något som både blir riktigt gott och väldigt kul då skalet får en mörkare ton och kan funka bra till Halloween. Som fyllning valde jag gröna blad, röda tomater och bacon, samt en gulskiftande stanning vilken gör den färggrann och dekorativ.

Kul paj till halloween

Bönor i pajskalet är mycket lättarbetat. Istället för att knåda deg kör man bara bönorna i en mixer och smetar sedan ut i pajformen med hjälp av en sked eller slickepott. Vill man alltså ha lättlagat och dekorativt med mycket smak och utan massa mjöl – då är den här pajen ett säkert kort. Eftersom pajskalet blir mörkt är den här pajen kul att servera till Halloween eller alla helgona.

Får man på grund av säsong inte tag i nässlor kan man istället använda spenat, enbart mangold eller rucola.

Paj med svart pajskal, mangold, bacon och nässlor

För: 4 personer
Tid: 60 minuter
Temperatur: 200°

Svart bönskalspaj med mangold, nässlor och bacon

Pajskal:
2,5 dl svarta, torkade bönor (alt 4 dl färdigokta)
1/2 dl flytande smör
salt

Fyllning:
2 paket bacon
100g mangold
50g nässlor
1 msk äppelcidervinäger
1 stor gul lök

Stanning:
2 ägg
2 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
salt, peppar

1. Blötlägg bönorna i rikligt med vatten under natten (ca 12 timmar). Koka i saltat vatten ca 45-60 minuter. Skippa detta steg om du använder färdigkokta bönor på burk.

2. Mixa bönorna till en slät smet tillsammans med smör och salt. Smöra en pajform på 25 Ø cm med löstagbar kant. Fördela ut smeten jämt i formen och förgrädda i 200° i 30 minuter

3. Stek baconet knaprigt. Strimla mangold, nässlor och skiva lök. Stek i baconfettet och ringla över vinäger mot slutet.

4. Vispa ihop ägg, creme fraiche och pressad vitlök med sambal oelek och kryddor. Slå stanningen över fyllningen och grädda sedan pajen i 200° i 30-40 minuter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.