Svart pasta med soltorkade tomater, paprika och fetaost

Mat, mat, mat…

Hej och välkommen till Landleys kök. Är du inte sedan gammalt en återkommande besökare får jag passa på att hälsa dig välkommen och presentera mig. Jag heter Madeleine Landley och älskar mat. Visst låter jag lite som en anonym missbrukare när jag uttrycker mig så, men jag kan lova att mitt matintresse på är på en helt vanlig och sund nivå. Det som i så fall skiljer mig från andra är kanske att jag tycker att mat både är vackert att se på och så himla trevligt att förkovra sig i. Att prata mat är härligt och gör mig glad. När jag träffar likasinnade blir jag ännu lyckligare. Jag kan också förstå hur ointressant mat är för vissa och hur det kan vara som ett ångestmoment att fundera över kvällens middag. Inga problem – det är därför denna matblogg finns till.

För den som letar recept och matinspiration

Tack vare mitt intresse för mat och det faktum att jag älskar att inspirera andra föddes denna blogg. Jag ville också ha ett smidigt sätt att enkelt kunna hitta ibland mina gamla recept och dela med mig till mina vänner när något blev riktigt bra. Det ena ledde till det andra och idag är bloggen en av Sveriges största. Jag publicerar bara de recept jag tycker är bra. Och de som är riktigt, riktigt bra, de hittar du under kategorin Landleys favoriter. Dessa har alla det lilla extra och kunde inte tydligare beskriva min smak – rustik och lyxig utan att vara för krånglig. Typ husman med knorr. De flesta recepten i denna kategori bjuder också på fint harmonierande texturer och har trevlig förening mellan grundsmakerna. Det blir helt enkelt älskog i munnen.

Svart pasta som färgats med bläckfiskbläck Pasta till halloween

Denna rätt bestående av svart pasta med soltorkade tomater, paprika och fetaost är en av mina favoriter. Det hela började med att jag skulle laga om och fota ett gammalt recept, och på vägen bestämde jag mig för att utveckla receptet och göra det lite annorlunda. Det hela mynnade ut i en rätt som blev lite av en smaksensation. Att jag valde just svart pasta var för att receptet skulle passa att servera till Halloween. Det måste ju vara lite läskigt till Halloween men utan att bli äckligt. Jag uppskattar ärligt talat inte saker som ser ut som maskar och larver. Min sambo tycker å andra sidan att den svarta pastan ser ut som cykelslangar…

Vegetariskt och enkelt

När pastan sedan samsas med sötsyrligt soltorkade tomater och paprika, salt fetaost och knapriga, nötiga frön – ja då blir det minsann älskog i munnen. Ett trevligt plus är också att denna rätt är vegetariskt. Jag använnder en svart pasta som görs utan ägg. Således blir denna pasta lakto-vegetariskt vilket på ren svenska betyder att den är vegetarisk men innehåller mejeri på grund av fetaosten.

Äter du inte mejeri kan du byta mot en vegansk fetaost. Är du laktosintolerant byter du till laktosfri fetaost. De saltrostade fröna som du hittar receptet på nedan är lite av ett måste. Jag brukar rosta på ganska mycket samtidigt och sedan förvara i en burk i kylen. Sedan är det bara att plocka fram detta kanongoda tillbehör och strössla över det man är sugen på. Pasta är en riktig hit.

Vill du ha ännu mer inspiration?
» Här hittar du fler vegetariska recept
» Kolla också in dessa spännande halloween-recept

Svart pasta med soltorkade tomater, paprika och fetaost

Svart pasta med soltorkade tomater, paprika och fetaost

För: 4 personer

8 färska champinjoner (cirka 300-350g)
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk sambal oelek
1 burk paprikasallad (á 350g)
6 bitar soltorkade tomater i olja
150g fetaost
3 msk olja från de soltorkade tomaterna
salt, peppar
500g svart pasta
färsk basilika

Tillbehör:

saltrostade frön

  • Dela champinjonerna på mitten och skiva dem. Ha ner champinjonerna i en torr stekpanna och stek tills de fått fin färg och vätskan i svampen börjat minska. Hacka gul lök och finhacka vitlöken. Ha ner den gula löken med svampen och låt den mjukna på medelvärme. Ha ner lite fett i pannan – olja från de soltorkade tomaterna gör det extra gott. Ha ner vitlöken när löken börjat bli genomskinlig och låt den stekas med en minut.
  • Slå vattnet av paprikasalladen. Ha ner i stekpannan och stek några minuter. Strimla de soltorkade tomaterna och ha ner i pannan.
  • Smula i två tredjedelar av fetaosten – spara resten till att smula över den färdiga rätten och blanda i oljan. Smaka av med salt, peppar och oregano.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Servera pastan med såsen och gärna med basilika på toppen samt saltrostade frön. Hemmagjorda vitlöksbröd är också gott till.

Rekommenderat vin till: Alma do Tejo (3104) från Portugal

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.