Svarta bönbiffar med hasselnötter, tomatsalsa, sval sås och rostad majs- och fetasallad

Köttfri, vegetarisk måndag

En av mina vegetariska favoriter är att göra biffar. Basen består oftast av bönor, men visst kan man använda både grönsaker, nötter och potatis. Favoriten är dock med bönor eftersom de är enkla att få ihop – och dessutom går snabbt och smidigt att göra. Visst kan man blötlägga och koka bönorna själv, dock brukar jag vilja spara tid och använder oftast färdigkokta på burk.

Vegetariska biffar av bönor

De här bönbiffarna görs av svarta bönor, kikärtor och hasselnötter. Baljväxterna mixas till en smet medan hasselnötterna rostas och grovhackas. Smaken blir extra nötig både tack vare nötterna men också tack vare kikärtorna som har en nötig smak. Tillsammans med en god tomatsalsa och en rostad majs- och fetasallad blir det riktigt smaskigt. Servera under våren eller sommaren, till buffé eller som vardagsmiddag.

» Fler recept på vegetariska biffar hittar du här

Svarta bönbiffar med hasselnötter, tomatsalsa, sval sås och rostad majs- och fetasalladSvarta bönbiffar med hasselnötter

Svarta bönbiffar med hasselnötter

För: 4 personer

Svarta bönbiffar med hasselnötter, tomatsalsa, sval sås och rostad majs- och fetasallad

Svarta bönbiffar med hasselnötter:

1 burk svarta bönor
1 burk kikärtor
1 dl hasselnötter
3 ägg
1/4 kruka färsk timjan
salt, peppar

Tomatsalsa:

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tetra krossade tomater med vitlökssmak
1 dl vatten
salt, peppar

Rostad majs- och fetasallad:

2 dl belugalinser
1 broccolihuvud (250g)
1 burk champinjoner (170g)
1 vitlöksklyfta
1 burk majs (140g)
150g fetaost

Tillbehör:

1 burk creme fraiche (2 dl)

1. Rosta hasselnötterna i en stekpanna så de får lite yta. Häll av hasselnötterna i en handduk och gnugga av skalen med hjälp av handduken. Grovhacka nötterna. Skölj svarta bönor och kidneybönor. Mosa bönorna med en potatismosare och blanda med hasselnötter, ägg, timjan och kryddor. Hetta upp en stekpanna i smör och klicka i bönsmeten – cirka 1 deciliter per biff. Stek på båda sidor så de får fin yta.

2. Hacka gul och vit lök och låt den mjukna i smör i en kastrull. När löken blivit genomskinlig, slå på de krossade tomaterna och vatten. Krydda. Låt puttra ihop ca 15 minuter.

3. Sjud linserna i ordentligt med vatten och en nypa salt i cirka 25-30 minuter. Dela broccolin till mindre träd och lägg ner dessa i linsvattnet när det är 5 minuter kvar. Fräs upp smör och vitlök i en stekpanna. Ha ner champinjonerna och fräs dessa till de börjar få lite yta. Häll av champinjonerna i en skål tillsammans med linserna. Stek majsen till den börjar knäppa. Ha ner i skålen tillsammans med det andra och smula ner fetaost. Smaka eventuellt av med lite mer salt och peppar. Servera med naturell creme fraiche.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.