Ryggbiff med svarta vinbär, potatisgratäng och kantarellsallad

Härlig sommarmat med kantareller

För några helger sedan hade vi gäster på besök ute på landstället. Eftersom hela min familj både tycker om att äta och att laga mat så ställde vi till med en trerätters brakmiddag. Till förrätt bjöd vi på Krämig kräftsoppa, följt av denna rätt. Halvvägs in på huvudrätten höll alla på att storkna av mätthet. Till och med jag som gärna tar om. Kanske berodde det på att soppan var ganska mättande, kanske för att vi hade tryckt i oss en massa snacks och öl innan.

SvartvinbärsmarinadKantarellsalladPotatisgratäng

Godaste sommarmiddagen

Hur som helst blev middagen väldigt god. Kul var också att hitta på med årets svartvinbärsskörd. Man hinner nästan glömma bort hur gott det faktiskt är med svarta vinbär. Jag är praktiskt taget uppväxt med det eftersom mamma hade ett stort vinbärsbuskage på baksidan av huset. Det var underbart att kunna traska dit på hösten och bra mumsa av de stora, fina vinbären.

Mycket kantareller har det också varit i skogen i sommar. Jag och sambon gav oss ut för att plocka en liten påse till middagen – det slutade med att vi kom tillbaka med 4,5 kilo! Att det är ett kantarellår går inte att sticka under stol med… Du har väl förresten inte missat alla goda svamprecept som finns här i Landleys kök? För dig som är lite mindre van vid svampplockerier finns här lite kuriosa om svamp med tips om länkar för att lära dig mer samt tips på vad du ska ha med dig i skogen.

SardellsmörVinbärsryggbiff

Idala Gård

Vinet som rekommenderas nedan valdes ut av min pappa. Han är väldigt duktig på att hitta viner som passar till mina matkreationer och får alltid till riktiga fullträffar – det trots att det är många dominanta smaker involverade i rätterna. Vinet till den här rätten kommer ifrån Idala Gård. Vi har tidigare ven provat ett av deras roséviner och även det var riktigt bra. Idala Gårds produkter finns både på Systembolaget och hos deras restaurangkunder. Fint nog erbjuder de nu även också hela sortimentet via den danska nät-vinbutiken med leveranser direkt hem.

Italienskt rosévin

Så här säger de själva om vinet: ”För ett par veckor sedan fick vi in en ny producent från Toscana som också gör en fantastisk Chianti Classico. Producenten heter Monteraponi och drivs av Michele Braganti som uteslutande producerar vin utifrån ekologiska förtecken. Vingårdarna (10 hektar som endast ger 30 000 flaskor per år) är belägna i den lilla kommunen Radda mellan Florens och Siena. Detta är en av de mest spännande underregionerna i Chianti Classico och för att bevara Sangiovesedruvans karaktär i kombination med den speciella ”terroiren” är Michele försiktig med ekfatslagringen vid vinframställningen.” För mer info om producenten kan man besöka monteraponi.it.

Ryggbiff med svarta vinbär, potatisgratäng och kantarellsallad

För: 4 personer

Svartvinbärsmarinerad ryggbiff med potatisgratäng, kantarellsallad och bea

Bärmarinerad ryggbiff:

900g ryggbiff
1 dl svarta vinbär
1 msk torkade enbär
2 msk hackad, färsk rosmarin
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
2 tsk hallonvinäger
1 msk röksalt
salt, peppar

Potatisgratäng:

1 kg potatis
1 gul lök
2 morötter
3 msk kapris
2 ägg
5 dl vispgrädde
salt, peppar
2 dl riven ost

Kantarellsallad:

1 liter kantareller
200g fetaost
1/4 honungsmelon
70g rucola
0,5 dl solrosfrön
1 msk klippta, färska örter
salt, peppar
tagetesblommor till dekoration

Bearnaiseyoghurt:

1 burk bearnaisesås
1 dl matlagningsyoghurt
0,5 dl mjölk
salt, peppar, dragon

1. Mosa svarta vinbär och enbär i en mortel. Rör ihop med hackad rosmarin, pressad vitlök, olja, vinäger och kryddor. Ansa eventuellt köttet och låt sedan ligga i en påse med marinaden under dagen.

2. Gnugga potatisen och skiva upp. Hacka gul lök och hyvla upp moroten med en potatisskalare. Fördela ut allt tillsammans med kapris i en smörad gratängform. Vispa ihop ägg, grädde, samt kryddor och slå över formen. Grädda i 40-50 minuter i 225°. När det är 10 minuter kvar av tiden, strössla över ett lager ost och ställ in gratängen igen.

3. Stek kantarellerna i smör till all vätska har reducerats. Låt svalna. Rosta solrosfröna i en stekpanna med lite salt och olja. Smula ner fetaost i en salladsskål och ha ner tärnad melon, rucola, rostade solrosfrön och kantareller. Klipp över färska örter och krydda. Dekorera eventuellt med ätbara blommor (typ Krasse och Kryddtagetes).

4. Rör ihop bearnaisessås med matlagningsyoghurt och grädde. Krydda och smula ner lite extra dragon.

5. Grilla köttet i bit till det har en innertemperatur på cirka 62°C. Skiva upp och servera.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.