Svartvinbärspaj

Vad ska man göra av vinbären?

När vi köpte vårt landställe för tre år sedan visade det sig finnas en massa vinbärsbuskar. Med visade sig menar jag att en stor del av tomten var som en förvuxen vildmark där vi inte hade någon som helst aning vad som doldes av buskar och sly. När jag väl röjt bort allt hittade jag vinbärsbuskarna.

De första åren blev det inga bär på buskarna vilket gjorde att jag nästan började tvivla på om det var vinbär. I år däremot blev det vinbär – svarta vinbär och i mängder. Vi har tre stora områden med buskar som var helt översållade ber vinbär. Det var som att de tog igen för de år det inte blev något.

En enkel vinbärspaj

Jag har klurat lite på vad jag ska göra med alla vinbären. Först och främst tycker jag allra bäst om att mumsa på dem direkt från busken. De är också trevliga att ha i yoghurten eller att göra vinbärsgéle av. Svartvinbärsgéle äter vi ofta till kött och potatisgratäng på hösten och vintern så det är helt klart något vi har användning av.

En annan sak jag gjorde var en svartvinbärspaj. Denna svartvinbärspaj är både god och enkel att göra. Jag har lite bakpulver i pajdegen så att den inte ska bli så kompakt. Bakpulvret hjälper nämligen till att ge den lite luftighet och fras. Servera tillsammans med vaniljsås eller vaniljglass – eller både och som vi brukar göra

» Här hittar du fler recept på goda dessertpajer

Svartvinbärspaj

Svartvinbärspaj

För: 8–10 personer

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl strösocker
125g rumsvarmt smör
1–2 msk vatten

Fyllning:

1 liter svarta vinbär
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk majsstärkelse

Tillbehör:

vaniljsås eller vaniljglass

  • Blanda vetemjöl, bakpulver och strösocker med bitar av rumsvarmt smör. Knåda till en deg och blanda i vatten vartefter tills den fått lagom konsistens. Låt vila i 10 minuter och platta sedan ut den i en pajform på cirka 24 cm i diameter. Ställ in pajen i kylen i 30 minuter.
  • Nagga pajen med en gaffel och förgrädda i 175°C i 10 minuter.
  • Rensa vinbären och vänd runt dem med strösocker, vaniljsocker och majsstärkelse i en bunke. Ha ner bären i pajskalet och ställ in i 225°C i 35 minuter. Lägg över en bit aluminiumfolie de sista 10 minuterna. Servera med vaniljsås, vaniljglass eller både och.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.