Krämig sushi med gravad lax på svenssonvis

Plockmat med lax

Senast vi gjorde plockmat blev det en variant på sushi. Resten av familjen tycker sushi är tråkigt men själv älskar jag det. Med tanke på detta motstånd bestämde jag mig för att lura på de stackarna detta variant på krämig sushi med gravad lax på svenssonvis ändå. Alltså blev det ”Svennebanan-sushi” med krämigt ris, vitlök och röd lök.

Till glöggmingel såväl som nyårsafton

För att de inte ska vara för kalla vid servering (vilket gör dem en aning hårda och smaklösa) kan man ställa fram dem en stund innan. Personligen tycker jag att krämig sushi med gravad lax på svenssonvis passar året runt, vare sig det är sommarfest såväl som nyårspartaj.

Krämig sushi med gravad lax på svenssonvis

Ca 20 stycken

Krämig sushi med gravad lax på svenssonvis

1 dl jasminris
1 dl crème fraîche
1/4 röd lök
1 vitlöksklyfta
200g gravad lax
salt, peppar, persilja

1. Koka 1 dl ris enligt anvisningen på förpackningen. Rör ihop med creme fraiche, hackad röd lök, pressad vitlök och kryddor. Ställ svalt ca 30 minuter.

2. Forma små risbullar med hjälp av en sked. Skär till laxen till lagom bitar och klä ovandelen av risbollarna. Ställ svalt innan servering.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.