Svensk ramen i tryckkokare med fläsklägg

Annorlunda recept med fläsklägg

Här om dagen lagade jag en sak jag inte gjort på länge – fläsklägg. Fläsklägg är en prisvärd styckningsdetalj som ofta går att hitta till riktigt lågt pris i butik. Köttet i fläsklägg är mörkare vilket gör det saftigt och mört – precis som det mörka köttet på kyckling. Det de båda har gemensamt är att de sitter intill ben. Det är just benet som hjälper till att göra köttet saftigt och smakrikt, men även den skyddande svålen.

Den klassiska rätten de flesta lagar av denna styckningsdetalj är fläsklägg med rotmos. Utöver det har jag inte sett så många annorlunda recept med just fläsklägg. Jag blev sugen på att laga någon än den gamla klassiska rätten, så istället svängde jag ihop en svensk ramen i tryckkokare med fläsklägg.

Fläsklägg i tryckkokare

Ramen på svenskt vis

Att jag har valt att kalla den för svensk beror på att den görs av typiskt svenska råvaror – lök, morot, rotselleri och kålrot. Dessa ingredienser är också perfekta att använda sig av på vintern då de är i säsong. Det är dessutom råvaror som håller länge bara de förvaras svalt och mörkt. Ramen i sin tur är en japansk rätt som är en soppa med nudlar. Det är klassisk är att ha i ett kokt ägg (men det missade jag att lägga på till fotot). Hoppsan…

Recept för tryckkokare

Nåväl, ett ägg ska det i alla fall vara med, och även lite strimlad grön chili på toppen – om man gillar hetta. Jag lagade denna goda rätt i en tryckkokare. Jag använder flitigt tryckkokaren från Crock-Pot eftersom det går så snabbt och smidigt. Slökok är trevligt i all ära, men ibland är det himla najs med middagar som går snabbt. Nu tror du kanske att det här är ett sponsrat inlägg som jag glömt att märka upp, men så är inte fallet. Ibland tipsar jag nämligen om produkter jag gillar, utan att någon betalar en för det – och jag bara älskar den här tryckkokaren. Den är tyst, känns väldigt trygg att använda och den stänger av sig efter utsatt tid. Man behöver inte heller hålla på och joja med temperaturen på spisplattan.

Jag kör fläsklägget på högsta trycket i 1,5 timme. Sedan låter jag innehållet svalna lite, tar ur lägget och plockar av köttet. Ner med köttet i grytan igen och sedan blandar jag ner kokta nudlar. Nudlarna vill man inte ha med i tryckkokaren från början eftersom de bara ska koka i 4–5 minuter. De skulle således inte bli särskilt aptitliga om de fick gå med i tryckkokaren utan helt sönderkokta. Det här är verkligen en god vardagsrätt som passar precis lika bra till en mysig söndagsmiddag med familjen. Den kräver bara lite skalande och hackande, sedan är jobbet gjort. Sån mat gillar jag verkligen!

» Här hittar du fler recept för tryckkokare

Svensk ramen i tryckkokare med fläsklägg

Svensk ramen i tryckkokare med fläsklägg

För: 6 personer

1 stor gul lök
500g morot
500g rotselleri
250g kålrot
1 rött äpple
3 vitlöksklyftor
1,4 kg rimmat fläsklägg med ben
1 tsk torkad timjan
1 tsk salt
svartpeppar
3 dl mörk öl (ex Carnegie Porter)
4 dl vatten

100g äggnudlar
6 ägg
1–2 gröna chilifrukter

  • Skala och grovhacka löken. Skala och tärna morot, rotselleri och kålrot i ungefär lika stora bitar. Kärna ur och tärna äpplet. Hacka vitlöken.
  • Skölj av fläsklägget och lägg det i tryckkokargrytan. Fördela ut rotsaker och äpple. Strössla över timjan, salt och mal över svartpeppar. Slå på öl och vatten och sätt på locket. Starta tryckkokaren och kör den i 1,5 timme på högt tryck.
  • Släpp ut trycket och låt innehållet svalna lite. Ta ur fläsklägget med en stor slev och lägg det på en skärbräda. Ta bort svål och ben och skrapa bort överflödigt fett med hjälp av en sked. Smula ner köttet för hand till lagom bitar och lägg tillbaka i grytan.
  • Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Slå av vattnet och vänd ner nudlarna i grytan.
  • Koka äggen i 4,5 minuter och halvera dem. Skeda upp soppan i skålar och lägg på ägghalvorna. Strössla över skivad grön chili och servera.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.