Svinn-smart vår-paj med skinka och kirskål

Smart mat

Anser du dig själv vara svinn-smart? Bra! Då har jag ett tips till dig. Varje år, efter jul – när julskinkorna som inte gått åt säljs ut, då brukar jag köpa en skinka, tärna upp den och frysa in. Detta kött är perfekt att plocka fram ur frysen och använda till pajer, gratänger och pastasåser. Köttet till julskinka är ju oftast rimmat, vilket gör att detta kött inte behåller smaken lika länge som orimmat kött när det ligger i frysen. Därför ska man inte låta det ligga för länge. Det blir alltså inte dåligt om det ligger längre, men köttet kan däremot annars behöva lite mer krydda för att smaka som bäst.

För att köttet inte ska bli liggande för länge i frysen är det dags ungefär nu att laga något med det. Varför då inte passa på att göra en svinn-smart vår-paj med skinka och kirskål. Självklart måste du inte ta just julskinka – det går precis lika bra med kassler eller lite tjockare skinkbitar. Exempelvis såna som säljs som ”skinkspill”. Får du inte tag i det går det bra med vanlig påläggsskinka.

Vad kan man laga med kirskål?

Kirskål är en underskattad liten växt som intar de flesta trädgårdar och planteringar tidigt på våren. Den dyker faktiskt upp precis före nässlorna och är perfekt att skörda späda blad av till allehanda anrättningar. Jag använder kirskål till soppa, gratäng, gryta eller, som i detta fall‚ paj. Växten har femfingrade blad och både stjälk och blad kan ätas. När kirskålen blommar på sommaren ser den lite ut som Hundkex. Se gärna denna video där jag berättar med om kirskål.

Varför ska man ha ättika i en pajdeg?

På sistone har sambon börjat kalla mig för paj-drottningen. Nu har jag nämligen fått riktig kläm på hur man gör riktigt goda pajskal. Mina pajer har alltid varit goda, men jag avskydde att göra pajdeg eftersomd et var kladdigt och bökigt. Ibland sjönk pajskalen ner när jag förgräddade och ibland blev det bara torrt och smuligt. Numera blir pajskalen smakrika, frasiga och hur bra som helst. Förklaringen heter ättika och salt. Till den mängden deg jag gör passar det bra med 1 tsk salt. Många gör så himla smaklösa skal som bara smakar papper. Jag tycker att de ska ha en bra sälta, vilket också hjälper till att ge smak.

Ättikan i sin tur är ett gammalt husmorsknep vilket ger degen en falsk gluten-effekt. En pajdeg ska man ju inte knåda för länge eftersom mjölet då bildar gluten, vilket i sin tur kan göra skalet segt. Alltså ska man bara precis knåda ihop det och platta ut i degen. Med hjälp av ättikan får degen samma elasticitet som gluten ger, men det blir inte segt. Degen håller ihop, går perfekt att kavla ut och sedan rulla ut över pajformen. Jag brukar kavla degen så den passar i pajformen. Sedan rullar jag den över kaveln och rullar ut kaveln över formen. Hur smidigt som helst.

Denna paj som görs med ogräset kirskål, skinka och lök går utmärkt att förgrädda i förväg – till och med dagen innan. Det hela brukar jag servera med en enkel sallad bestående av tomar, gurka och romansallad samt lite finhackad rödlök och en god dressing. Perfekt mat som kan ätas ute i kvällssolen och avnjutas med ett glas rosévin. Såvida man inte vil ha den som lunhc, förstås.

» Här hittar du fler goda pajrecept

Svinn-smart vår-paj med skinka och kirskål

Svinn-smart vår-paj med skinka och kirskål

För: 4 personer (som huvudrätt)

Pajfyllning:

1 gul lök
100g kirskål
500g julskinka, eller kassler
2 vitlöksklyftor
salt, peppar, rökt paprikapulver + lite gul curry

Pajskal:

4 dl vetemjöl
1 tsk salt
150g rumsvarmt smör
2 tsk ättikssprit
0,5 dl vatten

Stanning:

3 dl grädde
4 ägg
salt, peppar

  • Ha ner vetemjöl, salt, ättika, smör och vatten i en bunke och rör ihop allt med en plastgaffel. Knåda hastigt ihop degen och forma till en boll. Ha eventuellt i lite mer mjöl om degen blir för klibbig. Kavla ut degen och lägg den i en pajform. Nagga botten med en gaffel. Var noga med att också nagga pajen runt om i vinkeln där botten går över till kant. Ställ in pajformen i kylen 30 minuter. Värm ugnen till 200°C på över- och undervärme och förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  • Hacka lök, strimla kirskål och skär skinkan till bitar. Värm en stekpanna med smör och ha ner skinkan. Stek på ganska hög värme så den får yta runt om. Pressa i vitlök och krydda med salt och peppar samt lite rökt paprikapulver och lite curry. Sänk värmen och ha ner löken. Låt den mjukna och ha sedan u två tredjedelar av kirskålen i pannan. Stek tills kirskålen mjuknat lite. Låt svalna.
  • Vispa ihop ägg och grädde med salt och peppar. Ha ner fyllningen i pajskalet och slå på stanningen. Grädda mitt i ugnen i 200°C på över- och undervärme i 25 minuter.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.