Tacogratäng

Vad ska man göra av sina rester på tacos?

Kära läsare, låt mig presentera tacogratängen – tacoresternas bästa vän. På fredagen gör man tacos med tillbehör att mumsa på. På lördagen plockar man fram sina rester igen och äter tacos igen. Denna gång med lite brunare guacamole och lite tröttare tillbehör. Det är inget fel på rester – de är ju trots allt ännu godare än dagen innan. Däremot finns det roliga saker att göra med sina rester – som att göra en tacogratäng eller en tacopaj med köttfärs. En tacopaj är himla gott att svänga ihop, dock måste du göra ett skal att lägga sakerna i. Då är gratängen enklare.

» Här hittar du massor av goda recept på tacos

Tacogratäng – med eller utan kött

I detta recept kan du göra gratängen från scratch eller använda befintliga rester. Hur het du vill ha den väljer du själv – då är det bara att minska på mängden heta ingredienser, eler öka. Gör du den på rester behöver du kanske bara komplettera med en stanning som får gratängen att koka ihop. Har du inte tillräckligt med innehåll för att fylla gratängen kan du komplettera med de tillbehör du känner för – exempelvis mer färs, majs och bönor. Krydda upp gratängen och toppa med ordentligt med ost. I detta recept kan man göra gratängen med nötfärs eller Quorn färs. På så vis kan man välja om man vill ha den köttfri eller med kött.

Gott fredagsrecept

Jag tycker det här är ett utmärkt sätt att variera sina fredagstacos på. Man slipper spill och maten lagar sig själv i ugnen. Alla har olika tillbehör till sina tacos, men i det här fallet passar sallad och guacamole bäst att ha vid sidan om och inte i gratängen. I detta recept har jag även i picklad rödlök. Visst kan man ha i helt vanlig, skivad rödlök eller gul lök. Dock blir det riktigt gott med den syrliga smaken på löken som lyfter gratängen till nya höjder.

Vintips till tacosVintips till tacos

Om du ska ha vin till dina tacos – satsa på ett fruktigt vin. Generellt kan det gå bra med vin från Spanien eller nya världen så som Sydafrika eller USA. Många väljer vin från Italien, min erfarenhet är att det inte passar särskilt bra. Ju hetare dina tacos är, desto fruktigare behöver vinet vara. Är tacosen riktigt heta kan man till och med satsa på ett oljigt, fruktigt tyskt eller österrikiskt vin så som riesling eller gewürztraminer.

Mina favoriter till tacos, tacopaj och tacogratäng är det amerikanska vinet Prohibition Zinfandel (74299) 99:-, det spanska vinet Campo Viejo Crianza (2786) 79:- och Mureda Tinto (70079) 59:-.

Tacogratäng

För: 6-8 personer

Tacogratäng

Picklad rödlök:

3 dl vatten
0,5 dl ättikssprit (12%)
1 dl dl strösocker
2 msk salt
2 rödlökar

Kryddig färs:

500g nötfärs eller 300g Quorn färs
1 msk malen spiskummin
1 msk malen koriander
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk lökpulver
salt, peppar

Fyllning:

1 burk majs
1,5 dl inlagda jalapeños
1 gul lök eller picklad rödlök
350g champinjoner
salsasås
1 tetra/burk kidneybönor
1 röd paprika
2 dl riven ost*
125 cocktailtomater

Stanning:

5 ägg*
4 dl grädde
1 tsk acho chilipulver
1 msk cayennepeppar
1 tsk vitlökspulver
salt, peppar

1. Koka upp vatten i en kastrull. Slå i ättika och rör i socker och salt. Klyfta rödlöken och ha ner i ättikslagen. Låt stå ett par timmar.

2. Stek nötfärsen eller quornfärsen i smör tillsammans med kryddor.

3. Fördela ut hälften av färsen i botten av en smörad gratängform. Ha på majs, inlagda jalapeños, picklad rödlök eller hackad gul lök, skivade champinjoner och salsasås. Skölj kidneybönor och hacka paprikan. Fördela ut det i gratängen och avsluta med ett lager färs.

4. Vispa ihop ägg och grädde med kryddor. Slå stannigen över gratängen. Fördela ut ett lager riven ost och stoppa ner cocktailtomater. Ställ in i 225°C i 45 minuter. Lägg på aluminiumfolie efter 20 minuter så osten inte bränns. Servera med sallad, färsk koriander och gräddfil.

* Receptet passar vegetarianer som äter lakto-vegetariskt, ovo-vegetariskt samt ost.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.