Tacopaj med köttfärs

Gör en paj av taco-resterna

Det är helt galet vad mycket tacos vi har ätit på sistone. När allt kommer till kritan är tacos enkelt att göra och går att variera på en mängd olika sätt. Det är verkligen typisk fredagsmat. Alla taco-recept i Landleys kök hittar du här. Det fina med tacos är också att det är precis lika gott at äta dagen efter.

Vi gör ofta så mycket mat att det räcker till flera middagar. Då är det toppen att göra något annorlunda av tacoresterna dagen efter – som tacogratäng eller tacopaj. De båda är himla enkla att göra och är ett kul sätt att variera resterna. Men vi börjar med en tacopaj.

Enkelt recept på tacopaj

Till denna tacopaj får du hela receptet från grunden – den görs alltså inte av rester. Men, tänk också på – som jag nämnde innan – att det går alldeles utmärkt att ha ner resterna från fredagens tacos i pajen. Köttfärs, bönor, linser, salsa, lök och grönsaker går utmärkt att ha ner. Dock brukar jag undvika att ha ner rester av guacamole i pajen eftersom jag inte gillar smaken av varm avocado – den är godast att ha som ett tillbehör. Samma gäller gräddfil och färsk koriander som är bäst att ha vid sidan om – då smakar de nämligen mer.

Servera tacopajen med en enkel sallad av gurka, tomat, salladsblad och äppelcidervinäger. Har du majs över kan du antingen ha den i pajen eller i salladen. Använd en pajform på cirka 28-30 centimeter i diameter. Bakpulvret i receptet på pajdegen gör pajskalet fluffigare och inte lika kompakt. Dock måste man ta ut pajskalet efter halva tiden då det förgräddas och platta upp det mot kanterna igen eftersom bakpulvret får degen att dra ihop sig. nedan hittar du två varianter på tacopaj.

Glutenfri tacopaj

Om du vill göra din tacopaj glutenfri hittar du här flera recept på glutenfria pajskal. Pajskalet av kikärtor är min absoluta favorit! Alla vill inte ha bönor i sin paj, men jag tycker däremot att det gör den så mycket godare. Annars blir det ju också bara som en vanlig köttfärspaj. Alltså hittar du både ett recept på tacopaj med köttfärs och tacopaj med köttfärs och bönor nedan. Smaken är trots allt som baken. Under recepten hittar du också ett vintips som passar alldeles utmärkt till din tacopaj.

Matkasse200 kronor rabatt på ditt matinköp

Glöm förresten inte att du kan använda koden landleyskök hos Gastrofy så får du 200:- rabatt på ditt matinköp. Gastrofy är en av Sveriges smartaste maktkassar där du kan välja bland enkla recept, lägga till och ta bort produkter och sedan få det hemkört. Medlemsskapet är flexibelt och utan bindningstid. Har du ett Facebook-konto kan du enkelt registrera dig via det. Avbokning och leveranstid av din matkasse kan ändras fram till klockan 18:00 dagen innan hemkörningen. Du betalar så klart bara för de ingredienser du får hem samt frakten. Varför inte testa? Det är enkelt!

Jag har flera av mina recept hos Gastrofy vilket gör att du kan beställa hem råvarorna till det recept du gillar. Börjar du följa mig som kock får du tips om mina recept när du ska beställa.

Tacopaj med köttfärs

6-8 personer

Tacopaj med köttfärs

Pajdeg:

175g rumsvarmt smör
0,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
0,75 dl vatten
2 tsk ättikssprit
4,5 dl vetemjöl

Köttfärs:

1 kg nötfärs
2 tsk spiskummin
2 tsk koriander
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk chilipulver
salt, peppar, lökpulver, oregano
1 dl vatten

1 gul lök
1 dl salsasås
1 dl jalapeños
1 dl riven ost

Stanning:

4 ägg
4 dl grädde
1 vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
salt, peppar

1. Blanda mjöl, bakpulver och salt med rumsvarmt smör, vatten och ättikssprit i en bunke. Knåda degen smidig och kavla ut till en rundel i samma storlek som pajformen. Smöra pajformen, förslagsvis med Arlas Spraysmör, och lägg ut pajdegen. Nagga botten med en gaffel och ställ in formen i kylen i 10 minuter. Förgrädda pajskalet i 200°C i 5+5 minuter – tag ut och platta upp degen mot kanterna efter halva tiden.

2. Stek köttfärsen med kryddor till den fått färg. Slå på vatten och låt det svalna.

3. Hacka gul lök och japaneños. Blanda med den stekta köttfärsen samt, salsasås och riven ost. Fördela ut fyllningen i pajen.

4. Vispa ihop ägg och grädde med en pressad vitlöksklyfta och kryddor. Slå staningen över pajen och grädda sedan i 225°C i 40 minuter. Lägg på aluminiumfolie efter 20 minuter så den inte bränns. Servera med en sallad bestående av sallad, tomat, gurka, majs och avocado. Samt med extra jalapeños och gräddfil.

Tacopaj med köttfärs och bönor

6-8 personer

Tacopaj med köttfärs

Pajdeg:

175g rumsvarmt smör
0,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
0,75 dl vatten
2 tsk ättikssprit
4,5 dl vetemjöl

Köttfärs:

600g nötfärs
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk chilipulver
salt, peppar, lökpulver, oregano
0,5 dl vatten

1 gul lök
1 dl jalapeños
1 burk svarta bönor eller kidneybönor
1 dl salsasås
1 dl riven ost

Stanning:

4 ägg
4 dl grädde
1 vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
salt, peppar

1. Blanda mjöl, bakpulver och salt med rumsvarmt smör, vatten och ättikssprit i en bunke. Knåda degen smidig och kavla ut till en rundel i samma storlek som pajformen. Smöra pajformen, förslagsvis med Arlas Spraysmör, och lägg ut pajdegen. Nagga botten med en gaffel och ställ in formen i kylen i 10 minuter. Förgrädda pajskalet i 200°C i 5+5 minuter – tag ut och platta upp degen mot kanterna efter halva tiden.

2. Stek köttfärsen med kryddor till den fått färg. Slå på vatten och låt det svalna.

3. Hacka gul lök och japaneños. Blanda med den stekta köttfärsen samt, sköljda bönor, salsasås och riven ost. Fördela ut fyllningen i pajen.

4. Vispa ihop ägg och grädde med en pressad vitlöksklyfta och kryddor. Slå staningen över pajen och grädda sedan i 225°C i 40 minuter. Lägg på aluminiumfolie efter 20 minuter så den inte bränns. Servera med en sallad bestående av sallad, tomat, gurka, majs och avocado. Samt med extra jalapeños och gräddfil.

Jag brukar ofta göra den här pajen när det blivit rester av tacos från kvällen innan. Prova att byta bönorna mot den goda linsröran från dessa vegetariska tacos. Blanda med hälften stekt köttfärs eller kör bara linser för en köttfritt paj.

Rekommenderat vin till: Prohibition Zinfandel (74299) 99:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Receptet på tacopaj med köttfärs är enkelt att göra. Det blir himla gott, perfekt fredagsmat och fint om man har rester över från sin tacofredag.