Tacopizza i Airfryer

Vad kan man laga i en airfryer?

Airfryer är en kul liten varmluftsugn som man kan laga allt möjligt i. Många använder en Airfryer för att efterlikna effekten av friterat, men det går ju att laga så mycket mer i den – det mesta som går i en vanlig ugn, helt enkelt. Tack vare att den är så liten drar den mindre energi än en vanlig ugn, vilket kanske också är bra i tider som dessa. Jag tycker dessutom det är den största USP:en.

Denna gång bestämde jag mig för att svänga ihop en superenkel middagsrätt i Airfryern. Dessa små tacopizzor kräver inte särskilt många ingredienser och är enkla att förbereda. Om det är en pizza, en öppen quesadilla eller bara kort och gott en taco låter jag vara osagt. Man får tolka det lite som man vill. Råkar man inte nu ha en airfryer går det så klart lika bra att laga dessa tacopizzor i vanliga ugnen. Om du har en varmluftsugn gör du exakt enligt receptet nedan. I traditionell ugn får du öka temperaturen till cirka 205 grader.

Pizza, öppen quesadilla eller en taco?

Dessa tacos, pizzor eller vad vi nu ska kalla dem är enkla att göra. De kräver som sagt bara några få ingredienser och toppas sedan med färsk koriander och en klick crème fraiche. Är det några som gillar chili och andra inte kan man istället lägga på den hackade chilin efter tillagning på sin egen bit. Vi testade både att lägga osten i botten av tortillabrödet och överst. Båda blev bra men de blev snyggare när osten låg underst, samtidigt som den höll kvar resten av innehållet bättre när den låg överst.

Vi brukar äta två såna här tacopizzor var till middag, men de funkar precis lika bra att servera dem som aptitretande mingelmat. Man kan till och med mingla vid airfryern medan man gräddar dem, skära upp pizzorna direkt och mumsa på vartefter de blir klara. Jag tycker de är ett kul sätt att umgås kring maten och det var precis så vi gjorde. Det är också rolig vardagsmat som passar bra att laga i barnfamiljen. Då kan man plocka på toppingen själv och förstås variera receptet om man vill ha något annat ovanpå.

Jag gillar när tortillabröden är lite hårdare och mer rostade eftersom det ger lite mer smak. Min sambo föredrar däremot när bröden är mjukare så han vill ha dem lagade enligt tiden nedan. Jag vill helst köra mina i 5 minuter i 200°C. Mitt förslag är att man testar enligt nedan, och vill man ha dem lite hårdare gräddade är det bara att öka temp och/eller tid i airfryern. Svårare än så är det inte. Har du en airfryer? Vad lagar du helst? Berätta gärna nedan i kommentarsfältet.

Tacopizza i Airfryer

Tacopizza i Airfryer

4 stycken

350g nötfärs
lökpulver, vitlökspulver, malen spiskummin
salt, peppar
2–3 msk olivolja
1 röd paprika
1 liten burk majs (165g)
1 röd chilifrukt
3 dl riven ost
4 tortillabröd

Tillbehör:

färsk koriander
crème fraiche

  • Stek nötfärsen i lite matfett och pudra över kryddorna. Ställ pannan åt sidan och ringla över lite olja.
  • Kärna ur och hacka paprikan i samma storlek som majsen. Slå bort vattnet från majsen. Hacka chilin.
  • Värm airfryern med uppvärmningsprogrammet i 5 minuter.
  • Lägg ett tortillabröd på en skärbräda och lägg på en fjärdedel av färsen, paprikan, majsen, chilin och osten. Lägg över i korgen till airfryern och grädda i 190°C i 4–5 minuter. Lyft ut pizzan med en stor, bred stekspade och skär upp den i slicar.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.