Tacos med chiligryta på högrev

Chiligryta med högrev

Det här receptet på chiligryta på högrev går bra att halvera om man vill ha en mindre mängd. När jag gjorde den här grytan skulle vi ha gäster, och grytan lagade jag dagen innan. Man vet ju hur gott det är med rester, framför allt när pajer och grytor fått stå till sig. Det var alltså därför jag valde att laga grytan dagen innan.

Tacos med chiligryta på högrevTill att börja med lät jag grytan stå på och puttra på låg temperatur under hela första dagen så att köttet riktigt föll isär. Andra dagen smakade jag upp den och hade i olja så att den skulle få ett smaklyft och bli saftig. Sedan fick den gå på svag värme resten av dagen fram till gästerna anlände.

I Mexico och många sydamerikanska länder låter man gärna grytorna stå och puttra i flera dagar. Personligen kan jag tycka att grytan varken blir sämre eller bättre av det. Däremot måste man tänka på att ha i mer vätska om en gryta ska gå länge så den inte blir för torr.

Knepet till saftig gryta

Jag har alltid i olja i grytorna så att de få en bra rundhet. Eftersom grytan går på låg värme kan man använd såväl rapsolja som olivolja.

Olivoljan adderar mer smak medan rapsoljan har en naturell smak. Man kan också välja sidfläsk med riktigt mycket fett på. Sidfläsket ska inte brynas utan åka ner i grytan som det är. På så vis kokar fettet ut i grytan och gör att den inte blir torr. Är sidfläsket rökt får grytan också en härligt rökig ton.

Recept på härliga tacos

I denna gryta är det mycket nötkött, därför är det både sidfläsk och olja. Man får kolla av lite hur konsistensen och ha i mer eller mindre olja efter smak. Verkar den torr är det här dock ett smart knep. Vi serverade chiligrytan till tacos med chunky guacamole, salsasås, majs- och jalapeñosallad, fried beans, tortillabröd, tacoskal, riven ost och gräddfil.

» Fler recept på tacos hittar du här – bland annat med lax, köttfärs, kyckling och vegetariskt

Tacos med chiligryta på högrev

För: 10 personer

Tacos med chiligryta på högrev

3 kg fransyska eller högrev
3 stora gula lökar
5 röda chilifrukter
2 röda paprikor
2 gula paprikor
6 vitlöksklyftor
5 stänger blekselleri
300g stekfläsk
4 dl vitt vin
2 msk malen spiskummin
2 msk koriander
2 msk rökt paprikapulver
salt, svartpeppar
2 dl olja
0,5 dl äppelcidervinäger
3 msk strösocker
4 msk chipotlepasta

1. Skär köttet i mindre bitar och bryn det runt om i smör i en stekpanna. Ta lite i taget så det inte kokas i stekpannan och ös över vartefter i en gryta. Grovhacka löken och bryn den med. Ös över i grytan.

2. Kärna ut paprikorna och skär till breda klyftor. Halvera chilifrukterna. För en hetare chili låter man kärnorna sitta kvar, annars tar man bort det. Lägg ut på en ugnsplåt och rosta i 225°C i cirka 30 minuter. Se till så att chilifrukterna inte bränns. Låt svalna, hacka allt och ha ner i grytan.

3. Pressa i vitlök och ha ner hackad selleri i grytan. Hacka stekfläsket och ha i. Slå på vitt vin och alla kryddor. Blanda allt och låt det sedan puttra på låg värme i minst 4 timmar. Rör i olja, vinäger och smaka av med socker, chipotlepasta och eventuellt mer salt och kryddor.

Serveringstips: chunky guacamole, salsasås, majs- och jalapeñosallad, fried beans, tortillabröd, tacoskal, riven ost och gräddfil.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Sugen på god fredagsmat? Testa detta recept till dina tacos med chiligryta på högrev.