Tacos med flintastek, picklad pumpa och mynta

Mindre kött på tallriken

Jag har kommit fram till en sak; på senare tid har jag börjat äta kött på ett annorlunda sätt. Jag gillar verkligen kött och har alltid varit en förespråkare för att äta kött. Jag har varit på olika slakterier flera gånger, så jag vet vad det innebär att äta kött. Hela den här grejen med att inte våga berätta för barnen, eller inte vilja tänka på att det är en kossa eller en liten gris man äter tycker jag ärligt talat är lite dumt – man ska veta vad man äter. Kan man inte stå för det ska man kanske äta något annat…

Sedan ungefär tre år tillbaka har vi börjat äta väldigt mycket vegetariskt hemma. Det hade egentligen varken med det ena eller det andra att göra utan föll sig bara naturligt. För mig handlade mer om att lära mig att laga god vegetariskt mat – och jag tyckte det var en spännande utmaning. När vi väl äter kött är det mer sällan och i mindre mängd. Tidigare kunde vi vräka i oss hur mycket kött som helst, men idag är köttet mer som en del av rätten snarare än huvudingrediensen.

Jag tror att fler köttätare har börjat äta på detta vis, och kanske är det då inte så konstigt att det kommit ett begrepp för detta – flexitarian. Man äter helt enkelt mestadels grönt men kött ibland. Det finns också den lite nyare termen ”Svegan”. Då äter man i första hand råvaror som kommer från Sverige. Smart! För då slipper vi importera en massa saker och transporterna blir korta. Äter man svenska råvaror blir det också säsongsbetonat på en mer naturligt sätt. Visste du förresten att man numera även odlar bönor i större utsträckning i Sverige? Det gillar jag!

Saftigare kött i hel bit

Det annorlunda sättet att äta kött, som jag pratade om tidigare, är att tillaga köttet helt i bit och sedan skiva det. Köttet ska så klart också vila innan det skärs upp. Det är alltså ganska sällan som jag lägger upp en hel köttbit på tallriken som man får karva av själv. Det uppskivade köttet är ett trevligt sätt att servera på. Och det blir heller inte lika påtagligt att det är en mindre mängd kött. Ta exempelvis flintastek. Denna stackars köttdetalj som misshandlats och bespottats under årtionden. Förr hörde det inte till ovanligheterna att den hamnade på världens mest korkade uppfinning – engångsgrillen – för att där grillas alldeles för hårt till smaken av tändvätska. Därefter svaldes den ner i stora bitar med stora mängder rosé… Mmm vad gott. Eller?

Nä säger jag. Flintan är en kanondetalj med rätt behandling. Den är också smart eftersom den tar tillvara på fler delar av grisen vilket minskar svinnet. Flintasteken består nämligen till av flera styckningsdetaljer – lite på amerikanskt vis där man ofta styckar över fler muskler snarare än en och en. Många äter skinka till jul, men inte på sommaren. Därför är det en smart detalj.

Skölj av marinaden som köttet ligger i – den har redan gjort sitt. Gör sedan en egen kryddblandning, grilla flintan på en kol- eller gasolgrill till en innertemperatur på cirka 65 grader. Wrappa köttet i folie och låt det ligga en kvart. Skiva det sedan och servera till goda tillbehör. Så ska en flintastek serveras.

» Här hittar du fler recept för grillen

Tacos med flintastek, picklad pumpa och mynta

För: 4 personer

Tacos med flintastek, picklad pumpa och mynta

Picklad pumpa och rödlök:

3 dl vatten
0,5 dl strösocker
1 tsk salt
2 msk ättika (12%)
250g skalad och urkärnad pumpa
1 röd lök

Myntasås:

15 stora blad färsk mynta
0,5 dl hackad färsk persilja
1,5 dl creme fraiche
salt

Majssallad:

0,5-1 dl hackade, inlagda japaneños
1 liten burk majs

Tillbehör:

800g – 1 kg flintastek
1 tetra/burk kokta svarta bönor (gärna svenska)
8 små tortillabröd
65g machésallad

  • Koka upp vatten i en kastrull och rör i socker, salt och ättika. Skala och kärna ur pumpan. Tärna pumpan och ha ner i det sjudande vattnet. Låt sjuda i två minuter. Låt sedan vattnet svalna. Skiva rödlöken tunt och ha ner i vattnet. Låt stå svalt under dagen.
  • Strimla myntabladen och hacka persiljan. Blanda med creme fraiche och smaka av med en nypa salt. Ställ svalt.
  • Hacka japaneños och blanda med avrunnen majs.
  • Skölj av flintasteken och torka av den. Grilla flintasteken eller stek den i smör till den nått en innertemperatur på cirka 65-70°C. Skölj bönorna och servera till det hela tillsammans med tortillabröd och machésallad.

Receptet på tacos med flintastek, picklad pumpa och mynta är ett samarbete med kampanjen Gilla Gris. Kampanjen Gilla gris, och min inblandning i det hela, går ut på att inspirera och lära folk att tillaga griskött på ett bra vis. Den går även ut på att minska svinnet genom att uppmuntra befintliga fläskköttsätare att använda andra stycksningsdetaljer så att de inte behöver förkastas. Där har du min ståndpunkt – den är precis densamma som innan; ta ansvar, slösa inte, ät gott.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.