Tacos med grillad högrev

Klart man kan grilla högrev

Till sommaren passar et utmärkt att grilla köttet till sina tacos. Jag älskar flankstek som fått marinera i en massa citrusfrukter och som sedan grillas. Den här gången bestämde jag mig för att göra en liknande variant med högrev. Högrev går utmärkt att grilla och blir himla gott. Det tar däremot lite längre tid än flankstek eftersom högreven är tjockare och gärna ska ha lägre temperatur eftersom det är mycket insprängt fett som ska få smälta.

Tacos till fredagsmyset

Majs- och bönröraVi kände ändå att vi inte hade hela kvällen på oss och dela därför högreven rakt igenom så man fick två plattare bitar. När den är färdiggrillad skär man sedan ner köttet till munbistar som man fyller sina tacos med. Tillsammans med de goda tillbehören av pico de gallo, rödlökschutney och bönröra får man en riktigt härlig rätt till fredagsmyset. Eller varför inte till lördagen när man har lite mer tid?

Vill man inte grilla köttet går det förstås också bra att tillaga högreven i ugn. Tillaga köttet vid 150°C och använd en stektermometer för att se när det är klart.

Till bönröran använde jag soltorkad tomatolja, ni vet den som blir över från de soltorkade tomaterna. Den här oljan har fått en god smak av tomaterna och är bara synd att kasta bort.

» Här finns fler goda recept på tacos

Tacos med grillad högrev

För: 4 personer

Tacos med grillad högrev

Högrev:

800-900g högrev
1 apelsin
1 lime
0,5 dl olja
2 msk soja
salt, peppar

Rödlökschutney:

2 röda lökar
1,5 dl vatten
4 msk muscovadosocker
1 tsk balsamvinäger
1 nypa salt

Pico de gallo:

250g plommontomater
1 silverlök
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
1/2 kruka koriander
1/2 lime
salt

Bönröra:

1 gul lök
1 tetra blandade bönor
1 liten burk majs
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk malen koriander
2 dl vatten
1,5 dl olja (gärna oljan från de soltorkade tomaterna)

Tillbehör:

tortillabröd
fintärnad gurka
1/2 kruka koriander
gräddfil

1. Ansa högreven och dela den rakt igenom på längden så det blir två plattare bitar. Blanda ingredienserna till marinaden och ha ner den samt köttet i en påse. Låt ligga i rumstemperatur i två timmar. Lägg köttet i en ugnsfast form och ställ in i ugnen i 3,5 timmar i 100°C. Hetta upp en grill och grilla köttet innan det är dags att äta – pensla med återstoden av marinaden och lite extra olja. Strimla upp köttet i strimlor.

2. Hacka löken i större bitar och låt mjukna i en kastrull med smör. När rödlöken mjuknat, ha i vatten, socker, balsamvinäger och en nypa salt. Låt det puttra ihop på låg värme till chutneyn blivit simmig.

3. Halvera tomaterna och ta ur kärnor och tomatsaft. Finhacka tomater, silverlök, röd chili, vitlök och koriander. Blanda med limesaft och salt.

4. Hacka gul lök och låt den mjukna i smör i en stekpanna. När löken mjuknat, ha ner avrunnen majs och låt den stekas till majsen börjat torka till. Ha ner sköljda bönor och kryddor. Slå på hälften av rapsoljan och hälften av vattnet. Låt vätskan fräsa bort och slå sedan på mer vatten och olja. Låt det stekas ihop till en simmig konsistens.

5. Värm tortillabröden och servera med strimlad högrev, rödlökschutney, pico de gallo, bönröra samt fintärnad gurka, färsk koriander och gräddfil.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Tacos med grillad högrev passar bra till sommaren när man vill lyxa till fredagsmyset. Dessa serveras med pico de gallo, rödlökschutney och bönröra.