Tacos med kyckling, räkor, gul curry och mynta

Dags att variera fredagstacosen!

Det roliga med tacos är att man kan basera dem på precis vad som helst. Hemma hos oss kallar vi det mesta för tacos så länge det serveras i mjuka tortillabröd eller hårda tacoskal. Gärna på fredagskvällen :) Vad menar jag nu med att allt kan serveras som en taco? Ja, du kan exempelvis laga favoritgrytan, addera lite ris, kanske något ytterligare tillbehör så som picklad rödlök och gräddfil, peta in allt i tortillabröden – och vips har du tacos. Tacos är alltså så mycket mer än den försvenskade varianten bestående av stekt köttfärs med färdig tacokrydda, gurka och riven ost.

Madeleine Landley med grytaDessa tacos med kyckling, räkor, gul curry och mynta är lite av en cross over där inspirationen kommer från det spanska och det indiska köket. Själva basen är som en paella med räkor, kyckling och saffran. De indiska smakerna kommer från curry och mynta. Det hela svängs enkelt ihop till en snabbfixad panna och serveras i tortillabröd. Tillsammans med ett salladsblad som adderar fräschör och krispighet, samt färsk mynta och creme fraiche blir det fenomenala fredagstacos med superhärlig smak.

Tacos med gryta gör det enkelt

Den typiska Svennebaban-tacosen med köttfärs, gurka och riven ost var länge sedan vi åt, åtminstone 15 år sedan (gurka tycker jag inte ens hör hemma i en taco).

Idag kan jag också tycka det är lite jobbigt med för många tillbehör till tacosen. Först ska man komma ihåg alla prylar som ska vara med i tacon. Sedan håller sakerna på och trillar ut titt som tätt när man väl knökat i allt… det vill säga om man ens får ihop den rackarns sprängfyllda tacon.

Nej som sagt, jag har börjar gå lite mer åt det avskalade och enkla sättet att äta fredagstacosen – för på fredagen hemma i tv-soffan är det tradition hos oss att äta mat som man plockar ihop själv. Trenden i det Landleyska köket går alltså åt att det inte är för många tillbehör samt gärna lite oväntade kombinationer. Sen får det ju står för var och en vad som är oväntat.

Ramón Bilbao Edición Limitada 2015Där tacon har sitt ursprung serverar man just en gryta eller panna till tortillabröden. Ta exempelvis den klassiska chiligrytan som är bästa kompis med tortillabröd och tacoskal.

Vin till tacosen

Till dessa tacos med kyckling, räkor, gul curry och mynta passar ett rött vin – gärna från Spanien. Jag körde med Ramón Bilbao Edición Limitada 2015 som göra av 100% tempranillo. Eftersom den måste beställas kan man istället kika på Rioja-sektionen. En stor personlig favorit är Campo Viejo Crianza som passar till det mesta i taco-väg. Denna har jag alltid några flaskor av hemma i vinstället för när veckan lider mot sitt slut vankas det tv-dinner med tacos och rödtjut.

» Här hittar du ännu fler smarriga taco-recept

Tacos med kyckling, räkor, gul curry och mynta

För: 4 personer

Tacos med kyckling, räkor, gul curry och mynta

Saffran- och currypanna:

3 dl långkornigt basmatiris
2 kycklingfiléer
400g kokta vannameiräkor
2 gula lökar
3 morötter
2 stjälkar selleri
1 röd paprika
75g vaxbönor eller haricots verts
3 vitlöksklyftor
1 påse saffran
2 msk gul curry
salt, peppar

Tillbehör:

8 tortillabröd
8 blad romansallad
1 grön chilifrukt
några kvistar färsk mynta
2 dl creme fraiche

  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Tina räkorna och plocka bort stjärt-skalen. Skär kycklingen till mindre bitar. Hacka lök, morötter, paprika och selleri. Halvera bönorna och finhacka vitlök.
  • Ringla olja i en stor stekpanna och ha ner kycklingen. Stek så den får yta runt om, ha sedan ner löken som får mjukna med kycklingen. Ha ner resten av grönsakerna och stek dem tills de mjuknat. Ha ner räkorna och riset, rör i saffran och curry och smaka av med salt och peppar.
  • Servera pannan i tortillabröd med romansallad, skivad grön chili, strimlad mynta och creme fraiche.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.