Laxtacos

Laxtacos till fredagsmiddag

Min pappa har länge pratat om att han vill göra pulled salmon. Pulles salmon är alltså tillagad lax som man trasar med en gaffel, precis om pulled pork. Det var ett evigt tjat om detta, och jag förstod egentligen inte tjusningen med att trasa lax. Det finns ingen fanns med det. Det är bara… trasig lax.

En dag bestämde jag i alla fall att vi skulle äta laxtacos. Då skulle han minsann få trasa sin lax. Dessa laxtacos är så goda att göra och är utmärkta att servera med gräddfil, riven ost, jalapeños, salsasås, färsk koriander, muscovadosocker eller mjuka tortillabröd – eller varför inte båda?

Vintips till tacos

Ska man välja vin till sina laxtaxos är en mjuk zinfandel ett trevligt val – exempelvis Prohibition Zinfandel (74299) 99:- eller The Big Zin (2428) 79:-.

Även spanska viner passar fint till tacos. Gå inte på de dyraste vinerna då de ofta börjar bli för komplexa. Nej, det är faktiskt de lite billigare och enklare vinerna som passar allra bäst. Varför inte prova Campo Viejo Crianza (2786) 79:- eller Mureda Tinto (70079) 59:-.

Fredagsmat när den är som bäst

Här kan du kika om du har svårt att hålla isär skillnaden på fajitas, tacos, enchiladas och burritos. Det är ju nämligen så att tacos är ett samlingsnamn för för mat från det mexikanska köket där man fyller tortillas eller tacoskal med tillbehör.

» Fler recept på tacos hittar du här

Tacos med lax

För: 4 personer

Laxtacos

Pulled Salmon:

500g laxsida med skinn
malen spiskummin, torkad koriander, rökt paprikapulver
salt, peppar
1/2 lime

Guacamole:

3 avocado
1 tomat
1/2 röd chilifrukt
1/2 rödlök
1/2 kruka färsk koriander
1/2 lime
salt

Bönröra:

1 gul lök
1 röd paprika
2 tetror svarta bönor
malen spiskummin, torkad koriander, rökt paprikapulver
1 dl olja
1 dl vatten

Tillbehör:

gräddfil
riven ost
jalapeños
salsa
färsk koriander
tacoskal och tortillabröd

1. Lägg laxen i en ugnsform med skinnsidan nedåt och krydda ovansidan. Ställ in i 200°C i 20 minuter. Skrapa av laxköttet från skinnet med hjälp av en gaffel. Ha ner i en skål och smaka av med lime och lite extra kryddor.

2. Mosa avocado grovt och blanda med hackad tomat, chili och rödlök samt färsk koriander och saften från en halv lime. Smaka av med salt.

3. Hacka den gula löken och låt den mjukna i en stekpanna med smör på mediumvärme. Kärna ur och hacka röd paprika och ha ner i stekpannan. Skölj bönorna och ha ner i stekpannan. Öka temperaturen, slå på olja, krydda och låt det stekas ihop. När det börjar bli torrt i pannan, slå på vatten och låt det fräsa in.

4. Servera med gräddfil, riven ost, jalapeños, salsasås, färsk koriander, tacoskal och tortillabröd.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.