Gör egen Tahini till Hummus

Vad är Tahini?

Nu tänkte jag berätta hur du gör egen Tahini till Hummus. Tahini är sesamfrön som mals till en pasta. Själva tahinin adderar en lite nötig och bränd smak – framför allt om man rostar fröna. Detta recept görs på rostade frön, men man kan lika kärna mixa dem orostade. Tahini används oftast i den goda kikärtsröran Hummus.

Hummus utan eller med Tahini?

Hemmagjord hummusMånga undrar om man kan göra hummus utan tahini. Självklart, säger jag! Varför ska man hålla på och stöka och böka när det går så lätt utan och blir precis lika gott. Skillnaden är att tahini adderar en lite nötig, bränd smak, men ärligt talat har jag aldrig känt skillnaden om jag inte vetat i förväg. Mitt omtyckta recept på hummus utan tahini hittar du här.

Hemmagjord tahini

Vill man nu ändå ha tahini i sin hummus behöver man inte springa till butiken och handla en stor burk. Tahini är inte helt lätt att hitta och ofta säljs den i väldigt stora burkar. Det är faktiskt inte alls svår att att göra egen tahini, och här finns receptet på det.

Gör egen Tahini till Hummus

Tahini

Ca 2 dl

2 dl skalade sesamfrön
1-1,5 dl olivolja
1 krm salt

1. Hetta upp en stekpanna och ha ner sesamfröna. Rosta på mediumvärme under ett par minuter. Skaka om fröna kontinuerligt och rosta dem till de fått en rosaaktig färg. Ju mer färg de får – ju nötigare blir det.

2. Ha ner sesamfröna i en mixer och kör hastigt till ett pulver. Slå på lite olja i taget och kör till en slät och lite trögflytande smet.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.