Vad är Tahini?
Nu tänkte jag berätta hur du gör egen Tahini till Hummus. Tahini är sesamfrön som mals till en pasta. Själva tahinin adderar en lite nötig och bränd smak – framför allt om man rostar fröna. Detta recept görs på rostade frön, men man kan lika kärna mixa dem orostade. Tahini används oftast i den goda kikärtsröran Hummus.
Hummus utan eller med Tahini?
Många undrar om man kan göra hummus utan tahini. Självklart, säger jag! Varför ska man hålla på och stöka och böka när det går så lätt utan och blir precis lika gott. Skillnaden är att tahini adderar en lite nötig, bränd smak, men ärligt talat har jag aldrig känt skillnaden om jag inte vetat i förväg. Mitt omtyckta recept på hummus utan tahini hittar du här.
Hemmagjord tahini
Vill man nu ändå ha tahini i sin hummus behöver man inte springa till butiken och handla en stor burk. Tahini är inte helt lätt att hitta och ofta säljs den i väldigt stora burkar. Det är faktiskt inte alls svår att att göra egen tahini, och här finns receptet på det.
Gör egen Tahini till Hummus
2 dl skalade sesamfrön
1-1,5 dl olivolja
1 krm salt
1. Hetta upp en stekpanna och ha ner sesamfröna. Rosta på mediumvärme under ett par minuter. Skaka om fröna kontinuerligt och rosta dem till de fått en rosaaktig färg. Ju mer färg de får – ju nötigare blir det.
2. Ha ner sesamfröna i en mixer och kör hastigt till ett pulver. Slå på lite olja i taget och kör till en slät och lite trögflytande smet.
Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Jag rostade sesamfröna och fick en fin nötig doft. Tog i oljan lite för fort så det blev kanske för lös tahini. Stelnar den i kylen? Blir bättre nästa gång. Kul att ha provat att göra det själv./ Katrin
.
Hej!
Hur länge håller sig röran i kylen, om man inte vill använda allt på en gång?
MVH
Hej Filip.
Svårt att svara på eftersom det varierar från fall till fall. Det beror på hur noga man är med renligheten, hur ren och tättslutande flaskan är, hur kallt den står osv. Jag hade min i kylen ett par månader.
Mvh
Madeleine
Ska det verkligen stå en deciliter matolja? Tänker att de blir mer friterade än rostade då ;)
Funkar det att använda oskalade sesamfrön istället för skalade?
Hej Amanda.
Man kan göra som man vill. Antingen rostar man fröna i oljan, och ja, då blir de mer friterade. Eller så rostar man sesamfröna i en torr panna och mixar med oljan. Om man har oljan i pannan bör man välja en som har högre rykpunkt än olivolja. Det går lika bra med oskalade frön.
Lycka till! :)
Av någon anledning har jag inte tänkt på att man kan göra tahini själv, det ska jag helt klart göra nästa gång!