Tarteletter med tomat och vaniljglass

Annorlunda dessert med tomater

Nu kära vänner ska jag tipsa om ett riktigt smaskigt recept ni bara måste prova. Dessa mumsiga små tarteletter med tomat och vaniljglass är enkla att göra och bjuder på härligt kryddiga smaker. Receptet tog jag fram för ett event jag höll tillsammans med Mutti – ni vet, företaget som säljer krossade tomater och tomatpuré. Det hela började med att jag bestämde mig för att göra något annorlunda med tomater. Alla har väl gjort en pastasås, en pizzasås eller en gryta med krossade tomater. Men det är sällan som man hör om desserter med tomater. Alltså bestämde jag mig för att ta fram denna tomatpannacotta med vanilj, fikon och rostad mandel.

Till det tidigare nämnda eventet bestämde vi att det skulle bjudas på desserter. Därför tog jag fram ytterligare två dessertrecept med tomater och bjöd på. Bland annat en ljuvlig mousse med tomat och digestivesmulor och dessa tarteletter med tomat och vaniljglass.

Paj till Halloween och till jul

PumporDetta recept är som sagt lätt att göra och växte fram ur en idé jag hade om att göra pumpapaj. Pumpapaj är en typisk dessert att servera till den amerikanska högtiden Thanks Giving och ibland till halloween. Pumpapajen brukar ha kryddiga toner, och det fick mig att fundera över om det inte skulle passa fint till tomaterna.

Kryddigheten kommer från de typiska tonerna kanel, muskot och ingefära. Dessa är också smaker som används som mest till jul här i Sverige. Alltså passar denna paj fint som en ersättare till pumpapaj, men också alldeles ypperligt som en god liten paj att servera till jul. Servera pajen med vaniljglass, vaniljsås eller en klick med vispad vaniljgrädde.

Minipaj med vaniljglass

Jag är verkligen ingen dessertlagare utan föredrar en ordentligt komponerad middag med förrätt och efterrätt. Därefter ska man bli så mätt att det är enklare att ställa fram en ask med fin choklad, eller till och med en skål med godis. Alltså får man sällan dessert hemma hos mig. I de fall det bjuds på dessert är det oftare av det enklare slaget i form av en mousse eller en liten kaka eller paj.

Använd gärna de finkrossade tomaterna på burk från Mutti. Dessa har en bra smak som inte är för syrlig, och de är inte vattniga som många andra sorter kan vara. Tomatbitarna är också mogna och jämt krossade vilket gör att du inte behöver mixa den färdiga ”tomatsåsen”. Du väljer förstås vilken sort du vill, men efter att på sistone ha jobbat mycket med denna sort har jag kommit fram till att den helt enkelt är bäst. Det fina med krossade tomater på burk är att de inte är anpassade till någon särskild säsong utan alltid finns att få tag i. Vill då hålla receptet enkelt använder du färdig pajdeg för söta pajer. Glöm inte att kolla in det passande vintipset under receptet.

» Här hittar du fler enkla dessertrecept

Tarteletter med tomat och vaniljglass

För: 10 personer
Temperatur: 200°C

Tarteletter med tomat och vaniljglass

Pajskal:

4 dl mjöl
1 dl socker
125g smör
0,5 dl vatten

Fyllning:

1 burk finkrossade tomater
1 msk malen kanel
0,5 msk malen muskot
0,5 tsk malen ingefära
3 msk mörkt muscovadosocker
0,5 dl strösocker
1 vaniljstång (eller 1 tsk vaniljextrakt)
2 ägg

Tillbehör:

vaniljglass eller vaniljsås

  • Blanda vetemjöl och socker i en bunke. Knåda ihop med rumsvarmt smör och blanda sedan med vatten till lagom konsistens. Knåda inte degen för länge – då utvecklas gluten och den blir seg. Smöra tartelettformar på 10 cm i diameter med löstagbara bottnar. Kavla ut degen och fördela ut i formarna – se till att degen har lite överhäng över kanten. Ställ formarna svalt.
  • Ha ner en burk finkrossade tomater i en kastrull tillsammans med kanel, muskot, ingefära, muscovadosocker och strösocker. Halvera vaniljstången och skrapa ur innanmätet. Ha ner det samt stången i kastrullen. Använder du vaniljextrakt, rör i det. Låt småputtra under lock i 15 minuter så smakerna får koka ihop. Låt såsen svalna och blanda den sedan med ägg.
  • Nagga de kylda pajbottnarna med en gaffel och förgrädda skalen i 5-10 minuter i 200°C. Sjunker kanten ner, platta upp den snabbt medan den fortfarande är lite varm. Häll i fyllningen och grädda pajerna i 25-30 minuter i 200°C. Lägg gärna ett lager aluminiumfolie över pajerna när det är 10 minuter kvar så bränns inte kanterna. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Rekommenderat vin till: Alambre Moscatel de Setúbal (8117) från Portugal, av Moscatel de setúbal.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.