6 sorters julgodis

Recept på enkelt julgodis

Är du en av dem som fått se ett luciatåg idag? Det är inte jag. Däremot har jag sett två killar med konstiga apparater kliva innanför min dörr för att kolla våra ventiler. Jag är nästan lite besviken över att de varken hade glitter eller tomteluvor…

Idag är det i alla fall Lucia – en gammal tradition där man i Norden trodde att övernaturliga makter var i rörelse. Förr var den 13 december den längsta natten på hela året och då gällde det att hålla sig vaken för att skydda sig mot de onda makterna.

Därför firar vi Lucia

Två huvudsakliga traditioner av lucia att firas – den ena i Norden och den andra med sin grund på Sicilien. Den första dokumenterade lucian med ljus på huvudet är från 1820 – då var det en man. Enligt den italienska historien däremot var Sankta Lucia ett skyddshelgon för den italienska staden Syrakusa. Lucia kommer från latinets Lux som betyder på ljus, på Italienska betyder Lucia den ljusa.

Dagen till ära kan det vara trevligt att baka och fixa lite julgodis. Värm lite glögg och sätt på skön julmusik, vetja. Här kommer sex stycken smarriga recept på julgodis. Ska du inte baka just idag har du som tur är ytterligare några dagar på dig innan julen är här på riktigt.

» Fler recept på julgodis och julkakor hittar du här

6 sorters julgodis

 • Brända apelsin- och pepparkaksmandlar med muscovadosocker
  Brända mandlar med smak av apelsin och pepparkaka

  Brända mandlar med smak av apelsin och pepparkaka är beroendeframkallande. Perfekta är de också att bjuda på eller ge bort i en fin ask.
 • Cornflakestoppar med vit choklad och tranbär
  Cornflakes i vit choklad och tranbär

  Ett gudomligt gott och lättlagat julgodis. Ställ fram och bjud på eller gör någon glad med en gå bort-present.
 • Knäck
  Knäck med apelsin, salta nötter och fikon

  Knäck med apelsin, salta nötter och fikon görs på mörk sirap och spännande innehåll. Förstås lätta att göra och kanon att tugga på.
 • Rocky Road
  Rocky Road

  Rocky Road är klassiskt julgodis som är enkelt att göra. Med dessa tips får du den godaste och finaste Rocky Roaden till jul.
 • Mörk ischoklad med glöggsmak
  Ischoklad

  Bästa recepten på ischoklad är både med ljus, vit och mörk choklad. Här har du recepten på julens bästa och enklaste julgodis.
 • Fruktbollar med lakrits
  Frukt- och nötbollar med pepparkakssmak

  Kan man göra julgodis utan gluten, ägg, mjölk, tillsatt socker eller fett? Jajjemen! Nyttiga, juliga fruktbollar med pepparkakssmak är enkelt och gott.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.