Goda recept till en middag med Tex Mex

Goda recept till en middag med Tex Mex

Dukat tacobord

Pico de Gallo

Bästa Tequilan: Los Tres Toños Reposado

Bjud på Tex Mex till middag!

Vi har en trevlig tradition i vårt kompisgäng; en gång per år, oftast under hösten, bjuder vi in till tacokväll hemma hos oss. I vanliga fall blir det Svenne-tacos med stekt köttfärs, guacamole, tortillabröd och tacoskal. Självklart också hackade grönsaker, salsa och gräddfil. Till det blir det ett fruktigt och gott rödvin och en massa gemüt.

Sedan ett år tillbaka, då den berömda Crock Poten gjorde entré i vårt kök, har vi börjar göra heta chiligrytor allt oftare – ni vet såna där härligt mustiga grytor som får stå och puttra i timtal så att köttet blir så mört att det faller sönder. Dels är det tack vare den, men också på grund av det faktum att vi åt tacos rätt ofta under en period, som vi till slut kände att det var dags att förnya hela tacodinner-fenomenet. Vi bestämde oss helt enkelt för att uppdatera traditionen till en mer modern och autentisk upplevelse.

Rolig fest med tema

Sagt och gjort bjöd vi in våra närmaste vänner. Vi sa förstås inget om våra nya planer, det fick bli en överraskning. Dörrklockan plingade och där stod de, utstyrslade i sköna, stora sombreros och flinade. Att temat hade uppdaterats mottogs mycket bra. Gästerna fick till och med hjälpa till att slutföra de sista bestyren. Vi hade ju bestämt oss för att göra allt från scratch den här gången, så till och med tortillabröden skulle gräddas.

Det blev en hemtrevligt huller om buller i köket där någon kavlade, någon stekte och en annan serverade drinkar. Enligt traditionen bör ju texmex föregås av en Margarita – alltså den spritstinna limedrinken som gör folk berusade i raketfart. Eftersom vi ville lägga krutet på maten fick det istället bli en både billigare och snabbare variant som gjorde att gästerna höll formen längre.

Goda recept till en middag med Tex Mex

Här kommer det vi lagade, vissa av recepten kommer från Jonas Crambys blogg och är därför länkade. Laga hellre för mycket än för lite, det finns inget värre än hungriga gäster med tomma tallrikar. Alla recept är för 10 personer, självklart blir det lite över, men det blir himla bra rester.

Chunky Guacamole

Tre gringos

Alla hjälps åt i köket

Arroz con ajo

Recept köttgrytor:

Carnitas (Jonas Cramby)
Hot Southern Casserole

Recept på röror, sallader och bröd:

Pico de Gallo – Syrlig tomatsallad (Jonas Cramby)
Tortillabröd (Jonas Cramby)
Svart bönröra
Chunky Guacamole
Arroz con ajo

Färdiga tillbehör:

Majs
Riven Cheddarost
Hackad koriander
Gräddfil

Dryck till Text Mex:

Tacovin: NBNCFördrink: Scraggy Margarita, en snabbmixad variant på den gamla hederliga Margeritan som får gästerna att hålla sig på benen längre.

Till maten: Ett fruktigt och smakrikt rödvin, som för övrigt Passade alldeles utmärkt till den här typen av mat. NBNC (nr 2533) 57:-

Efter maten: En helt fantastisk, honungslen Tequila med ekfatstoner. Rynkar du på näsan åt Tequila kommer du att tappa hakan när du smakar denna. Servera den gärna lätt ljummen. Los Tres Toños Reposado (nr 9) 349:-

Scraggy Margarita

För: 8 personer

1 lime
2,5 dl tequila
1/2 tsk råsocker
1l Schweppes Lemon Fusion
salt till glaskanten

1. Pressa limen men spara en tunn klyfta. Blanda ihop i en tillbringare tillsammans med tequila och räsocker. Rör ihop allt och slå sedan på Lemon Fusion. Ställ svalt fram till det är dags att servera.

2. Dra kanterna på martiniglasen med den sparade limeklyftan. Strö upp ett lager salt på en tallrik och snurra glaskanten i det. Slå upp drinken och toppa upp med Lemon Fusion.

Hot Southern Casserole

1 kg högrev
1 gul lök
1/2 gul paprika
1/2 grön paprika
2 spansk peppar
1 rökt habanero
5 vitlöksklyftor
2 morötter
2 stänger selleri
2 burkar krossade tomater
2 dl vitt vin
2 dl vatten
2 msk oxfond
3 msk råsocker
salt, peppar, oregano, timjan
chilipulver, spiskummin, torkad koriander

1. Ansa bort segt fett från köttet och skär till mindre bitar. Fräs upp smör i en stekpanna och bryn lite av köttet i taget. Ös ner kött och sky vartefter i Crock Poten.

2. Skala och grovhacka löken. Kärna ur chilifrukter och paprika och hacka upp. Rosta allt i ugnen i 225° i 20 minuter. Ha ner i Crock Poten.

3. Hacka habanero, vitlök, selleri och morötter och ha ner i Crock Poten. Slå på krossade tomater, vin, vatten, oxfond och rör ner råsocker och kryddor. Rör om, lägg på locket och ställ Crock Poten på högsta temperaturen i 6 timmar.

Apple- and pinesalsa

1 gul lök
1 stor burk ananasringar (340g)
2 röda äpplen
1 burk hela tomater
2 dl vin (vitt el rosé)
2 dl vatten
2 msk råsocker
salt, peppar, oregano

1. Hacka den gula löken och fräs upp den i smör i en kastrull. När löken mjuknat, ha ner grovhackad ananas, äpple och tomater. Rör om och slå på ananas- och tomatjuicen från burkarna.

2. Låt puttra ihop och slå sedan på vin och vatten, rör ner råsockret och kryddor, och låt sedan koka på mediumvärme utan lock i två timmar.

3. Efter två timmar, dra ner temperaturen och rör om då och då. Låt puttra ytterligare 1-2 timmar tills röran reducerats och blivit chunky.

Arroz con Ajo – stekt vitlöksris

Arroz con ajo

2 msk olivolja
4 stora vitlöksklyftor
4 dl jasminris
1 dl vildris
5-6 dl vatten
salt

1. Hetta upp olja i en kastrull och pressa i vitlöksklyftorna. Häll i riset, salta och rör om i ca 5 minuter så att det inte bränner fast.

2. Slå på vattnet och koka på låg värme i ca 15-18 minuter under lock.

Svart bönröra

1 burk svarta bönor
1 silverlök
2 msk klippt, färsk bladpersilja
1 röd paprika
1 gul paprika
2 msk äppelcidervinäger
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 dl mandel
salt, peppar

1. Skölj svarta bönor i ett durkslag.

2. Strimla röd lök och salladslök. Hacka paprika. Blanda ihop allt med hackad persilja och svarta bönor.

3. Rör ihop vinäger, olja och pressad vitlök i en skål.

4. Rosta mandlarna i en panna med lite olja och salt. Då de börjar knäppa är de klara.

5. Rör ihop allt och smaka av med kryddor

Chunky Guacamole

Chunky Guacamole

6 avocados
1/2 silverlök
1/4 röd chilifrukt
1 pressad vitlösklyfta
3 tomater
3 msk hackad, färsk koriander
1 msk färsk limesaft
salt, peppar, spiskummin

1. Skrapa ur avocadosarna och rör ihop innehållet tillsammans med hackad silverlök och pressad vitlök.

2. Kärna ur tomaterna och hacka dessam chilifrukten samt koriandern. Rör ner allt i röran och smaka av med pressad, färsk limesaft och kryddor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.