Tex Mex-inspirerad majs- och potatissoppa

Smakrik soppa med majs och potatis

Soppa är värmande och gott den här tiden på året. Det är också rätt trevlig vardagsmat att sleva i sig, exempelvis framför tv:n med mackor till och något trevligt att titta på. Denna gång svängde jag ihop en Tex Mex-inspirerad majs- och potatissoppa. Det tex-mexiga i det hela är väl egentligen toppingen med chili och crème fraiche, samt majsen i soppan som är rätt typisk för detta kök.

Det spelar inte någon roll vilken sorts potatis man använder till soppan. Just till denna gång behövde jag rensa lite i skåpet så det fick bli hälften mjölig och hälften fast potatis. Har du bara det ena, det andra eller lite av varje så går det bra.

Enkelt och gott som vardagsmiddag

Denna soppa är enkel att göra. Först steker man lök och majs i en gryta eller en stor kastrull. Sedan är det bara att lägga i skalad och tärnad potatis, hälla på vatten och koka det hela. När potatisen mjuknat mixar man soppan slät och smakar upp den med salt, peppar och äppelcidervinäger. Ta lite i taget, låt det koka in och smaka av. Addera mer om det behövs.

Baconen får man så klart steka separat och toppa med. Vill man ha en helt vegetarisk och vegansk soppa steker man i olja eller vegetabiliskt matfett, hoppar över baconen och toppar med en vegetabilisk fraiche. Den som ändå vill ha något rökigt och knaprigt på toppen kan göra dessa fejkon – alltså friterade morotsflarn som smaksätts med rökarom.

» Här hittar du fler recept på goda soppor

Tex Mex-inspirerad majs- och potatissoppa

Tex Mex-inspirerad majs- och potatissoppa

För: 4 personer

Majs- och potatissoppa:

1 gul lök
1 liten burk majs (160g)
smör + olja att steka i
700g potatis
1 liter vatten
salt, svartpeppar
1 tsk äppelcidervinäger

Topping:

1 paket bacon
1 dl naturell crème fraiche
1 grön chilifrukt

  • Hacka löken och slå bort vattnet från majsen. Stek lök och majs i en kastrull eller gryta till de mjuknat.
  • Skala, tärna och lägg i potatisen i kastrullen. Slå på vatten och låt det koka under lock i 12 minuter.
  • Mixa slätt med en mixerstav. Ställ tillbaka kastrullen på plattan på låg värme och smaka av med salt, peppar och äppelcidervinäger.
  • Stek baconet och låt det svalna. Skär det edan till mindre bitar.
  • Slå upp soppan i skålar. Toppa med bacon, crème fraiche och skivad grön chili.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.