Landleys bästa trerätters menyer till nyår – med vintips

Landleys bästa trerätters menyer till nyår

Nu är det inte många dagar kvar till festernas fest, champagnens stora kväll, aftonen då man ska fira och då det är dags för ett nytt år. Ja, jag talar förstås om nyårsafton. Redan dagarna efter jul börjar folk planera vad som ska lagas till den stora kvällen.

NyårsmenyKanske ska man ha gäster och vill svänga ihop något lyxigt men ändå enkelt? Kanske vill man bjuda på en specialkomponerad trerättersmeny där de tre rätterna har en bra blandning av fisk, kött och soppa? Ska meny kanske vara helt vegetarisk? Att planera och svänga ihop en trerätters meny som passar till nyår är kanske inte helt enkelt…

Mat som kan förberedas

Lagom till nyår har jag samlat ihop de bästa recepten som passar till helg och fest. Alla recept har vintips och är enkla att laga. Många av dem går också att göra i förväg och värma på när det är dags att äta. Mat som kan förberedas är trots allt A och O när det kommer till en smart nyårsmeny eftersom man måste kunna planera tiden till att göra så lite som möjligt på slutet.

I de olika menyerna har jag också sett till att blanda fisk och kött så man får en bra variation av både råvaror och konsistenser. Självklart passar inte bara dessa recept till nyårsafton utan även till vilken festlig kväll som helst. Glöm inte att du kan spara de recept du gillar bland dina favoriter.

» Fler nyårsrecept hittar du här

Vegetarisk trerättersmeny

Denna meny passar att servera om man vill ha det köttfritt rakt igenom. Alla de tre recepten är ovo- och/eller laktovegetariska vilket innebär att de antingen innehåller ägg eller mejeri – eller både och. Nyårsmenyn startar med en krämig sparris- och sockerärtssoppa med getost och krutonger. Denna passar utmärkt med en Sauvignon Blanc från Nya Zeeland. Huvudrollen i huvudrätten är en ugnsbakad rödbeta som serveras på en kudde av rotselleripuré och toppas med getost och rostad mandel. Till dessert passar en riktig ögonbrynshöjare – ljuvligt pannacotta gjort av tomat.

Lyxig trerätters nyårsmeny

Denna lyxiga nyårsmeny inleds med en ljuvligt krämig och smakrik jordärtskockssoppa som toppas med picklad rödlök, löjrom och rostade hasselnötter. Soppan kan göra i förväg och dekoreras precis innan servering. Till huvudrätt serveras en lyxig köttbit som tillagats i sous vide. Dekorativa rotselleribakelser, rödvinssås och salsiccia-krisp kröner verket. Till final passar en vit chokladcheesecake med passionsfrukt som så klart också görs i förväg, förvaras i frysen och tas fram en halvtimme innan servering.

Klassisk meny med skaldjur, oxfilé och pärondessert

Enklare än så här blir det knappast tack vare en förrätt som varken kräver upphettning eller krångliga förberedelser. Välj sedan en enkel och god huvudrätt av oxfilé som är en klassiker till nyårsafton. Med de passande tillbehören blir det ett säkert kort. Avsluta middagen med en knaprig och sötsyrlig dessert med maränger och päron. Denna kan lagas i förväg.

Laxsoppa, lamm och jordgubbar

Varva fisk och kött till nyårsmenyn. Denna smakrika soppa är en len och krämig start på middagen. Gör den gärna i förväg och värm på. Bjud på lammrostbiff till huvudrätt. Tillsammans med en ljuvligt len palsternackspuré och linser blir det en fullträff. Ibland kan det sitta bra med en lätt dessert efter en trerätters middag. Den här desserten är enkel att göra och himla god.

Serranoskinka, torskrygg och ananaspaj

Serranoskinkrullar med färskost och friterad kapris är en underbar förrätt som är enkel att göra och som passar utmärkt både till helg och fest. Huvudrätten med torskrygg är både lyxig och passande som nyårsaftonens huvudrätt. Man behöver trots allt inte alltid servera kött till huvudrätt. När ska man äta världens godaste ananaspaj om inte till nyår? Gör denna i förväg och servera med vaniljsås.

Jordärtskocksoppa, fläskfilé och lakritsfromage

Soppa är perfekt som förrätt på nyårsafton. Denna jordärtskocksoppa är len och krämig och passar perfekt till ett glas chardonnay. Även fläskfilé är en klassiker på nyårsafton. Örtrullad fläskfilé är både frisk och härlig med citronmeliss och kantareller. Servera något lätt och fluffigt till efterrätt, som en hemmagjord lakritsfromage. Denna goding toppas med limemarinerade hallon.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.