Tips till godaste charkbrickan

Enkelt och gott när man inte orkar laga middag

När man lagar så mycket mat som jag faktiskt gör, känns det ibland skönt att låta matlagandet få utebli. Då åker plockmaten fram! Hur gott är det liksom inte med härligt kallskurna charkuterier, kanske något enkelt tillbehör och ett glas rödvin?

Tips till godaste charkbrickanPå senare år har jag börjat välja mer av det svenska. Importen av vissa råvaror är i många fall rätt onödig när vi har så mycket bra produkter att vara stolta över här hemma. Till skillnad från kött skulle vi naturligtvis inte kunna äta alla grönsaker året om som vi gör nu, men det blir ju inte ett problem om man äter i säsong. Äter man i säsong blir det faktiskt också intressantare på samma vis som med det är med den efterlängtade sommaren – man uppskattar det mer när man inte alltid har det och fått längta lite.

Jag tror å andra sidan inte att importen ska upphöra helt, bara att vi konsumenter kanske kunde välja lite smartare emellanåt så vi inte behövde importera så mycket. Det skulle vara lite som med ”köttfri måndag” – fast att vi bara väljer svenskproducerade råvaror en eller ett par dagar i veckan. Jag tycker ju dessutom om kött.

Efter alla uppsägningar i samband med Covid-19 inser vi också hur viktigt det är med svensk arbetskraft… Tänk om vi hade mer produktion hemmavid och kunde bli mer självförsörjande. Då skulle det finnas fler jobb att gå till. Nu sitter vi och tjurar över ingredienser som inte finns i butiken medan varslade människor, exempelvis från restaurangbranschen, sitter hemma och rullar tummarna och har ångest.

Vad väljer du till charkbrickan?

Ett intressant faktum är att många idag väljer svenskt kött. Himla bra tycker jag, av flera orsaker. Exempelvis är de svenska djurskyddslagarna strängare än i många andra länder. Man kuperar inte knorrar och svansar och får inte fixera suggor. I Sverige har man också beteskrav och får inte kastrera utan bedövning – något man får i andra länder.

En viktig sak som gemene man kanske inte pratar så mycket om – eller ens förstår, är hur viktiga de svenska djuren är för vår svenska natur och den så kallade biologiska mångfalden. Djuren hjälper nämligen till att trampa runt i jorden och hålla markerna öppna så att viktiga insekter och flygfän kan fortsätta existera. Dessa är viktigt för allt och alla – framför allt om man äter vegetariskt. Utan djuren skulle markerna förslummas av skog vilket skulle göra att en stor del av floran försvann, och i sin tur pollinerarna. Utan pollinerarna blir det inte mycket grönt kvar att äta…

Det som nästan är allra viktigast att tänka på när man står där och väljer mellan en svensk högrev och en importerad från Irland som kostar 20 kronor mindre, är användningen antibiotika. I Sverige har man den lägsta användningen av antibiotika inom hela EU, något som är av relevans både för människor och djur på grund av risken för antibiotikaresistens. Antibiotikaresistens innebär alltså att antibiotikan till slut inte längre biter på bacillerna. Den svenska djuruppfödningen har dessutom lägre klimatpåverkan än i många länder tack vare smartare resursanvändning och bättre foder. Man skulle alltså kunna säga att det är ett klimatsmartare kött. Att välja svenskt kött gynnar naturligtvis också kortare transporter.

Väljer du svenskt kött men importerad chark?

Nu är det som sagt många som väljer svenskt kött när det kommer till en gammal hederlig köttbit, men när det kommer till chark väljer samma personer istället att plocka ihop en liten korg av spanska och italienska charkuterier. Visste du att länderna runt Medelhavet, där största delen av all chark som säljs i Sverige kommer ifrån, har den högsta antibiotikaanvändningen inom EU? Tänk på det nästa gång du köper kallskuret. En annan intressant sak är att många aktivt väljer bort danskt griskött på grund av hur deras grisproduktion ser ut, men visste du att Spanien importerar grisar från Danmark för att göra sina charkuterier?

Tips till godaste charkbrickanVarför väljer då så många att gå på den utländska charken? Kanske beror det på okunskap och kanske beror det på att det tidigare inte fanns så mycket kul att välja på. Nu kan vi dock sluta skylla på det, för med ett ökande utbud av svenska produkter inom detta segment, och de fantastiska produkterna från Jakobsdals Charkuteri, kan ingen komma undan med ursäkten att det inte finns något kul att välja på.

Tips till godaste charkbrickan

För den som inte känner till Jakobsdals Charkuteri så har företaget funnits sedan 1936. Det var då farfar Agnar och farmor Inga Pettersson öppnade dörrarna till Haga Charkuteri i Göteborg – något de kunde göra tack vare att brodern Edmund lånade dem pengar. 1960 köpte sedan Agnar Jakobsdals tillsammans med sina tre söner. Idag är företaget fortfarande inom familjen i form av tre syskon som är ägare i tredje generationen.

Svenska charkuterier

Plockchark från JakobsdalsPlockcharken från Jakobsdals är ett nytt sortiment med lufttorkade och rökta charkuterier som görs på svenskt kött. Dessa förpackningar ser lite annorlunda ut då de inte har någon stor blaffig logga mitt på locket. Istället är den tunnskivade charken luftigt packad i transparenta askar så man verkligen kan se innehållet. En spännande approach kan jag tycka, för det är trots allt innehållet som är det viktigaste. Dessa goda charkuterier har blivit en ny favorit som hädan efter kommer att vara ett stående inslag på charkbrickan hemma hos oss.

Oj vad här finns mycket kul att välja på! Hur låter det exempelvis med havtornssalami, tunn och spröd coppa – alltså lufttorkad karré, fyllig björk-rökt skinka, lufttorkad skinka, tryffelsalami eller kallrökt skinka som rökts över ädergranris? Alltså wow vilka produkter! Att duka fram dessa godingar kan ju få vilken inbiten charkälskare som helst att titta i kors av lycka.

Favoriten är helt klart tryffelsalamin som vi bara lägger upp på ett snyggt fat tillsammans med smågafflar. Sedan brukar vi stå och mumsa på dessa i solen med ett glas bubbel, samtidigt som maten ligger och göttar sig på grillen. Vilken lyx! Varför inte komplettera din charkbricka med oliver, småtomater och de små som du hittar receptet på nedan.

Delikatesscharkuterier från Jakobsdals

Små minipajer med gräslök och ost – till plockbrickan

Små minipajer med gräslök och ost – till plockbrickan

18–20 stycken

Pajskal:

120g vetemjöl (2 dl)
50g rumstempererat smör
1 krm salt
2 krm ättika (12%)
1 msk vatten

Fyllning:

100g riven prästost
50g naturell färskost
1 msk hackad gräslök
1 ägg
svartpeppar

  • Knåda ihop vetemjöl med rumstempererat smör, smör, ättika och vatten. Forma till en boll och låt degen vila på bänken i 15 minuter.
  • Fetta in små kakformar på ca 5 Ø cm med lite smör eller olja och en papperstuss. Rulla degen till 18 stycken små-bollar. Platta till varje boll och platta ut degen i formarna. Vik av det överflödiga som sticker upp över kanten och samla ihop till nya bollar. Ställ in formarna i frysen i 20 minuter.
  • Nagga bottnarna med en liten gaffel eller en tandpetare och förgrädda i 200°C på över- och undervärme i 5 minuter. Platta upp degen om den halkar ner av värmen. Låt svalna i 10 minuter.
  • Riv prästosten på den små hålen på ett rivjärn. Rör ihop med färskost, hackad gräslök, ägg och nymalen svartpeppar. Klicka i röran i varje pajskal och grädda minipajerna i 200°C på över- och undervärme i 15 minuter.

Detta inlägg är ett sponsrat samarbete med Jakobsdals Charkuteri – och helt och hållet mina egna åsikter.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.