Toast Skagen med ägg

God förrätt med räkor och ägg

Jag tror jag har sagt det förut, men är det något som får mig att verkligen känna våren så är det fisk och skaldjur. På vintern äter vi ofta grytor, gratänger och rediga köttbitar med potatisgratäng och bearnaisesås. När våren däremot gör entré vill man byta mot örter, härliga primörer och lättångad eller grillad fisk – gärna torskrygg, som är favoriten. Gillar du också torskrygg eller kanske är nyfiken på det måste du kolla in receptet Torskrygg med bacon, soltorkade tomater och bruten potatis – fenomenalt gott och omåttligt populärt här i bloggen.

Sommarmat som kan serveras kall

På tal om de där räkorna som jag också nämnde tidigare är det gott att göra en skagenmacka. Hur man vill servera den väljer man förstås själv, det funkar bra till lunch, eller så gör man lite mer och serverar den som huvudrätt. Vi åt den som förrätt i påskas – och det är just då den passar lite extra bra – till påsk, till midsommar eller bara en härlig sommarkväll. Det är ändå smidigt med mat som kan serveras kall.

Dryckestips till räkorna

Till denna goda Toast Skagen drack vi en liten nubbe (Östgöta) och en öl som passade riktigt bra, nämligen Åbro Sigill (nr 1457). Det här är en ljus sommaröl med lätt brödighet och mjuka toner av honung och citrus.

Vill man hellre ha rosévin är Alfa Tauri (nr 79626) ett trevligt val. Det här vinet säljs visserligen bara i kolli om 6 flaskor, men så här till sommaren är det perfekt att köpa på sig en låda och ha ståendes på en sval plats. Dessutom är priset för det man får så bra så det här är ett vin man absolut måste prova. I värsta fall kan man gå ihop med en vän och dela på ett kolli.

Prisvärt mousserande från Italien

Vill man göra det extra festligt kan man välja bubbel i glaset. Det mousserande vinet Rotari Rosé (nr 7701) från norra Italien är ett prisvärt mousserande rosévin som vi väljer emellanåt, inte bara till mat utan också som aperitif och till mingel. En flaska kostar 109:- så prisvärt är bara mellannamnet. Vinet är torrt och välbalanserat med inslag av röda bär i kombination med en lätt syra. Råvaran är pinot noir och chardonnay.

Toast Skagen med ägg

För: 4 personer

Toast Skagen med ägg

Färskoströra:

200g naturell färskost
5 bitar soltorkade tomater
1 msk riven pepparrot på tub
3 msk klippt gräslök
salt, peppar

Övrigt:

2 hårdkokta ägg
800g räkor med skal
4 skivor bröd
4 salladsblad
1 dl majonnäs
1 burk röd caviar
1 liten rödlök
1 knippe gräslök
1 knippe dill
1 citron

1. Blanda färskost, hackade soltorkade tomater och riven pepparrot. Klipp i gräslök och smaka av med salt och peppar.

2. Koka äggen och skala räkorna.

3. Bred färskoströran på brödskivorna och lägg på salladsbladen och räkor. Toppa med skivade ägg, majonnäs, röd caviar och finhackad rödlök. Garnera med gräslök, dill och en skiva citron.

Rekommenderad öl till: Åbro Sigill (nr 1457) 11,90:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.