Tomat och basilikapaj

Vad ska man laga med tomater?

Visst är det kul att odla egna tomater? Jag odlar helst små tomater med annorlunda utseende eftersom det gör det hela lite roligare. Vanliga, röda kvisttomater kan man trots allt köpa i matbutiken och de kostar knappt någonting, så ska man ändå lägga manken till och vårda något hela sommaren kan det gott vara lite speciellt.

Enkel och vacker paj till buffé

I matbutiken går det förstås också att hitta små fina cocktailtomater i både rött, gult och svart. Med dessa (om man inte har egna odlingar) kan man göra sig en god tomat och basilikapaj. Till hösten är det utmärkt att laga upp en härlig buffé och bjuda in vännerna. Det är trots allt ett utmärkt sätt att kicka igång hösten och samla vännerna igen efter att alla varit utspridda på landställen och på resor – på sommaren är det ofta hopplöst.

Paj med basilika och tomat

För den som vill laga något fint och gott till buffébordet passar denna tjusiga tomat och basilikapaj. Själva pajen är enkel att göra – jag gör min med färdig smördeg så den blir frasig och fin – och toppar den med tomater, frön och blad.

Gör gärna pajen i förväg så hinner den stå till sig. Gillar man inte basilika kan man fylla pajen med någon annan färsk ört som man tycker om, exempelvis oregano eller dill. Vill du göra din egen pajdeg hittar du receptet här. Tänk på att detta recept är för en mindre paj som är avlång och låg. Vill du göra en normalstor kan stanning och fyllning behöva ökas på.

» Fler recept med tomater hittar du här

Tomat och basilikapaj

För: 6-8 personer som del i buffé

Tomat och basilikapaj

70g rucola (1 påse)
1 tsk äppelcidervinäger
salt
1 kruka basilika
1 rulle smördeg

Stanning:

3 ägg
1 dl grädde
salt, peppar, lökpulver

Till dekoration:

0,5 dl solrosfrön
0,5 dl pumpafrön
salt
1-2 askar blandade plommontomater/cocktailtomater
1 liten rödlök
några blad rucola och basilika

1. Hetta upp en stekpanna med smör och ha i rucolan – spara några fina blad till dekoration. Låt den fräsa i smöret cirka 1 minut och slå sedan på vinäger och salta. Ställ pannan åt sidan och låt det svalna. Repa basilikabladen från plantan och grovhacka dem – spara några blad till dekoration.

2. Fördela ut smördegen i pajformen och strössla ut basilika och spenat i pajskalet.

3. Vispa ihop ägg och grädde med salt, peppar och lökpulver. Slå stanningen i pajskalet och grädda i 225°C i cirka 30-35 minuter. Förgrädda inte pajskalet.

4. Rosta pumpa- och solrosfrön i en skvätt olja i en stekpanna med lite salt. Dekorera pajen med rucola, tomater, klyftad rödlök och rostade frön.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.