Tomat- och bönsallad med balsamvinäger

Ett enkelt och gott tillbehör

Denna tomat- och bönsallad med balsamvinäger och rödlök är en superenkel sallad som jag ofta svänger ihop när vi ska ha något tillbehör till maten. Oftast blir det till grillat kött. Allra godast är om köttet också får samsas med nån potatis, exempelvis klyftpotatis eller potatismynt, lite broccoli eller bönor samt bearnaisesås. Då blir det hur gott som helst. Det fina med denna sallad är att den inte bara adderar fin färg, den adderar också en härlig syra som lyfter rätten. Man vill ju trots allt ha in flera av grundsmakerna i rätten.

Så kan du variera bönsalladen

Denna sallad kan man med fördel göra i förväg och förvara i kylen. Till och med dagen innan. Bönorna kan man naturligtvis variera mellan det man är sugen på. Varför inte stora vita bönor, svarta bönor, blandade bönor eller till och med kidneybönor. Den röda löken går också att byta mot gul lök eller silverlök. För lite mer färg kan man även ha i lite gräslök eller salladslök. För något knaprigt, lägg i lite solrosfrön eller hackad mandel.

Jag brukar smaksätta bönalladen med kallpressad olivolja och balsamvinäger. Har man smaksatt balsamvinäger med hallon eller honung kan man variera med det. Självklart passar denna sallad inte bara till kött. Den är god till kyckling, rätter med köttfärs så som järpar eller biffar. Den passar också till fisk och vegetariskt. Det är bara att välja och vraka. En riktig klassiker i det Landleyska köket helt enkelt. Här hittar du fler recept på goda tillbehör

Servera bönsalladen till…

Tomat- och bönsallad med balsamvinäger

Tomat- och bönsallad med balsamvinäger

För: 4 personer

1/4 röd lök
2 tomater
1 burk kidneybönor (400g)
1 msk balsamvinäger
2 tsk extra virgin olivolja
0,5 tsk persillade
salt, svartpeppar

  • Hacka lök och tomat. Skölj kidneybönorna i ett durkslag.
  • Blanda lök, tomat och kidneybönor i en skål tillsammans med balsamvinäger, olivolja, persillade och kryddor. Smaka av med salt och peppar.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.