Vegetariskt och glutenfri paj
Paj utan kött, mjöl och snabba kolhydrater? Går det att göra? Klart det gör! Skalet till den här pajen görs på bondbönor. Man kokar helt enkelt torkade bönor som man sedan mixar till en smet och plattar ut i pajformen. Det blir smakrikt, gott och är väldigt enkelt. Själva skalet fylls med broccoli, purjolök, tomater och fetaost. Jag som tränar vill gärna ha protein från kött och byter därför fetaosten mot bacon.
Recept på annorlunda med pajskal av bönor
Bönor innehåller bra protein och mineraler och ger en längre mättnadskänsla. Dessutom kan den serveas till dem som är glutenintoleranta – dvs inte tål mjöl. Fler pajskal utan mjöl hittar du här – mina favoriter är med kikärtor och med linser.
Mjölfri paj: Tomat och broccolipaj med pajskal av bondbönor
Pajskal:
3 dl torkade bondbönor med skal
1 ägg
1/2 dl smör
salt
Fyllning:
1 broccolihuvud (250g)
250g plommoncocktailtomater
200g fetaost alt. 1 paket bacon
20 cm purjolök
2 dl riven ost
4 dl vispgrädde
3 ägg
salt, peppar
1. Blötlägg bondbönorna i vatten under ett dygn. Skölj bönorna och koka 1 timme i nytt, saltat vatten. Skumma gärna under kokningen. Slå av vattnet och mixa bönorna med ägg och smör, platta ut i formen och förgrädda i 200° i 30 minuter.
2. Koka upp saltat vatten och tag av kastrullen från plattan när det börjat koka. Fördela broccolin till mindre träd och lägg ner i vattnet. Låt ligga ca 5 minuter.
3. Halvera plommoncocktailtomater och strimla bacon och purjolök. Blanda med broccolin Riv osten och fördela ut allt i pajskalet.
4. Vispa ihop grädde, ägg och kryddor. Slå stanningen över och grädda i 225° i 30-40 minuter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Broccoli finns inte med i ingredienslistan! 🙈 Upptäckte det försent så nu blir det en nödlösning med spenat och blomkål (det som fanns i frysen).
Hej Susanna.
Smart löst :)
Mvh
Madeleine
Oi, den så virkelig god ut!