Paj med tomat

Hittills har jag varken lagat eller blivit bjuden på tomatpaj. Jag har faktiskt aldrig ens hört talas om det. Självklart blev jag då tvungen att försöka mig på det. Paj är en av mina specialitéer – det och soppa, och den här blev faktiskt ännu godare än jag hade räknat med. Jag hade fått för mig att den skulle bli rätt syrlig, men tack vare pajdegen som är gjord på sconesdeg i kombination med fetaost och creme fraiche blev den riktigt god. Pajen blir extra fin om man dekorerar med några gula tomatskivor på toppen.

Tomatpaj

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
25 gram smör
0,75 dl mjölk

Fyllning:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
3 ägg
1 dl creme fraiche
150g fetaost
1 dl riven ost
1 gul tomat
salt, peppar, oregano

1. Smält smör i en stekpanna och ha ner hackad gul lök och vitlök. Låt löken mjukna och ha sedan ner de krossade tomaterna samt kryddor. Låt puttra utan lock till det mesta av vätskan reducerats (ca 20-30 minuter).

2. Rör ihop vetemjöl med bakpulver och salt i en bunke. Klicka i smöret och arbeta in den samt mjölken i degen. Pressa ut degen i en ugnsfast form och förgrädda i 4 minuter i 225°.

3. Vispa ihop ägg med creme fraiche. Smula ner fetaost och riven ost och vänd sedan ner tomatröran och krydda. Ha ner fyllningen i pajskalet och dekorera med några skivor tomat på toppen (gärna gul tomat). Ställ in i 15-18 minuter i 225°

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.