Tomatpannacotta med vanilj, fikon och rostad mandel

Dessert med tomat

Kan man göra en dessert med tomat? Blir det gott? Självklart! Det är kanske lite annorlunda att göra en dessert baserad på tomater – men wow vilken dessert! Denna tomatpannacotta med vanilj, fikon och rostad mandel har jag bjudit på vid flertalet tillfällen. Det har alltid varit lika kul se gästernas förvånande reaktion och sedan hur de skiner upp och utbrister ”wow, vad gott!”. Hittills har det aldrig slagit fel!

Bjud på en annorlunda pannacotta

Mutti krossade tomaterNär jag skulle knåpa ihop det här receptet hade jag en tydlig smakbild i huvudet som sa mig att tomater kunde passa bra i en dessert – och det visade sig stämma! Sötman och syrligheten i tomaterna kommer helt till sin rätt och slutresultatet påminner mycket om rabarber. För att öka fylligheten och sötman bestämde jag mig för att ha i den italienska smakkompisen fikon. Detta ger en rund kola-ton som fungerar bra med tomaterna och vaniljen.

Från början hade jag tänkt att mixa den färdigkokta pannacottan, men eftersom jag valde Mutti Polpa finkrossade tomater som är jämnt och fint krossade behövdes inte det. De små tomatbitarna av solmogna italienska tomater adderar en fin struktur och en frisk syrlighet när man tuggar på dem. Slutresultatet blir som sagt ungefär som om man hade använt rabarber. Prova själv att göra denna goda pannacotta och låt gästerna gissa vad som är i.

Vegetabiliskt gelatin

Det här blir verkligen en annorlunda och god pannacotta som är svår att motstå. För att få pannacottan att stelna har jag använt agar agar som är ett vegetabiliskt gelatin som kommer från alger. Denna dessert passar alltså den som är lakto-vegetarian. Självklart kan man likaväl använda gammalt hederligt animaliskt gelatin.

» Här hittar du fler recept med krossade tomater

Se hur man lagar receptet

Se gärna filmen nedan där jag lagar receptet och passar på att lära ut några italienska ord som kan vara användbara när du ska resa till Italien. Orden i filmen är ingredienser från receptet, något som kan vara till hjälp när man ska läsa den italienska menyn. Och du, glöm inte att prenumerera på Landleys köks YouTube-kanal så missar du inga nya videos.
 

Vill du öva på italienskan och se andra inspirerande videos, kolla in Mutti Pomodoros YouTube-kanal.

Orden i filmen;
Efterrätt = dolce
Vanilj = vaniglia
Socker = zucchero
Krossade tomater = polpa di pomodoro
Grädde = panna

Tomatpannacotta med vanilj, fikon och rostad mandel

För: 4 personer

Tomatpannacotta med vanilj, fikon och rostad mandel

Pannacotta:

5 torkade fikon
1 dl strösocker
1 vaniljstång
1 burk Mutti Polpa finkrossade tomater
1 dl vispgrädde
2 tsk agar agar + 5 tsk kallt vatten

Topping:

0,5 dl hackad sötmandel
1 tsk socker
1 nypa salt

1. Hacka fikonen. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna med en sked. Ha ner allt i en kastrull – inklusive vaniljstången, tillsammans med strösocker och Mutti Polpa finkrossade tomater. Låt det puttra ihop under 10-15 minuter, slå sedan på grädden – se till att fikonen löst upp sig.

2. Lyft ur vaniljstången. Rör ut i agar agar i lite kallt vatten. Låt stå i 2 minuter och rör sedan ner det i tomatröran. Värm på cirka 2 minuter och låt det sedan svalna. Häll upp i portionsglas och ställ in i kylen minst 2 timmar så att det stelnar.

3. Hacka mandeln och rosta den i en stekpanna med socker och en nypa salt. Servera tomatpannacottan med rostad mandel på toppen.

Receptet på tomatpannacotta med vanilj, fikon och rostad mandel är ett sponsrat samarbete med Mutti.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.