Sallad som tillbehör

Denna tomatsallad med rödlök och svarta bönor är en av mina favoriter. Jag har egentligen aldrig varit förtjust i gammal hederlig salladsblads-sallad mer än när det kommer till att servera den som tillbehör till gratäng och paj. I övrigt vill jag gärna ha smakrika ”sallader” som gärna görs matiga med hjälp av linser, bönor, frön eller sädesslag.

Denna sallad passar fint att servera till vegetariskt och till grillat kött – framför allt till fläskkött och kyckling. Låt den gärna samsas med en potatisgratäng eller rostade potatisklyftor. Även dessa mumsiga potatismynt gör det hela väldigt gott. Tomatsalladen är också god till tacos och perfekt att ställa fram till en buffé.

Till kyckling och kött

Just denna gång serverade jag denna tomatsallad när vi hade BBQ:at hela dagen. Eftersom det var under sommaren smaksatte jag den med blasten från japansk vitlök som vi hade i ett av kryddlanden. Den japanska vitlöken har platta, gröna blad med en härlig vitlökssmak. Den påminner faktiskt om ramslök, vilken gör den till ett utmärkt alternativ längre fram på sommaren när ramslöken blommat ut. Blasten på japansk vitlök funkar precis som purjolök eller gräslök och är bara att hacka och ha ner i salladen.

*Har du ingen japansk vitlök att ta blast från kan den bytas mot kajplök, salladslök, ramslök, purjolök eller gräslök. Byter du mot purjolök eller salladslök, tillsätt även lite vitlökspulver eller lite pressad vitlök för att få fram liknande smak. Jag valde svarta bönor i salladen eftersom de är små och delikata och tillför en bra färg till det hela. Han man inte svarta bönor går det naturligtvis lika bra att byta mot andra bönor på burk. Exempelvis kidneybönor, cannellinibönor, kikärtor eller blandade bönor.

God sallad med bönor

Jag har fått frågan förut, så för att förtydliga är tetra en typ av pappersförpackning som bönorna är paketerade i som är plastad på insidan. Du kan självklart byta mot en konservburk eftersom inte alla tillverkare förpackar sina bönor på tetra. De innehåller ungefär samma mängd. Läs gärna mer i Landleys kök:s FAQ.

» Här hittar du fler recept på goda sallader

Tomatsallad med rödlök och svarta bönor

För: 4-6 personer som tillbehör

1 tetra svarta bönor (se ovan)
1 röd lök
400g romanticatomater/babyplommontomater
3 gröna blad från japansk vitlök
1 blad färsk libbsticka (cirka 2 -3 msk)
1/2 ask smörgåskrasse

Vinägrett:

1 dl kallpressad olivolja
2 msk äppelcidervinäger
2 gröna blad från japansk vitlök*
salt, peppar

  • Halvera tomaterna. Skölj de svarta bönorna i ett durkslag. Skär rödlöken till tunna klyftor. Strimla blasten från japansk vitlök samt libbsticka (se ovan för alternativ till blasten från japansk vitlök. Libbstickan kan bytas mot 1/2 stjälk blekselleri). Blanda allt i en skål och klipp över smörgåskrasse.
  • Ha ner kallpressad olivolja, äppelcidervinäger och grovhackad blast från japansk vitlök i en mixer. Kör så slätt som möjligt. Smaka av med salt och peppar. Blanda vinägretten med salladen eller servera vinägretten till i en fin flaska.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.