Klassisk, enkel tomatsalsa

Hemmagjord tomatsalsa

Jag kan inte ens komma ihåg när jag senast åt köpt salsasås. Det känns liksom så onödigt att köpa något som blir så mycket godare och dessutom billigare att göra själv. Det är heller inte det minsta svårt att göra en tomatsalsa. Som grund använder jag hackad gul lök, vitlök och krossade tomater som får puttra ihop på medelvärme under lock i cirka en halvtimme. Sedan smakar jag av den med salt, peppar och torkad oregano som smulas i. Ibland har jag också i en nypa socker, beroende på hur syrliga tomaterna är. Vill jag smaksätta salsan använder jag rökt paprikapulver, färsk koriander, mango eller ananas. Kolla exempelvis in detta recept på ananassalsa.

TacosVill jag ha den het (vilket jag nästan alltid vill) har jag i chili och ibland chipotlepasta. Har du gäster som är känsliga mot het mat gör du bara salsan på vanligt vis utan någon hetta. Skopa ur lite av salsan i en skål och krydda upp det som är kvar i kastrullen. Kolla gärna in detta recept på het tomatsalsa.

Recept till tacos och annat gott

Tomatsalsa är nästan ett måste till alla typer av tacos, men passar precis lika bra till kyckling, hamburgare, fajitas och falafel. Eller varför inte till pulled pork? Den sätter helt enkelt piff på det mesta med sin syrliga smak och mustiga karaktär.

Tomatsalsa är också en bra sås att ställa fram när man har buffé. Bland annat för att den serveras varm – om man inte vill ha den varm förstås. Självklart är det också perfekt med en salsasås som dip till tortillachips, vanliga chips eller till dessa räkfritters.

Enklaste och bästa varianten på en klassisk tomatsalsa

Alla typer av tacos gör sig utmärkt till salsasåsen, som dessa fishtacos eller dessa härliga vegetariska tacos. Vill man göra en lite mer ”chunky” typ av salsa kan man använda sig av hela tomater som man kärnar ur och hackar. För extra piff kan man använda tomater i olika färger. För en matigare variant har man i bönor eller majs. För lite annan smak kan man variera med röd lök istället för gul.

Detta recept är den enklaste och bästa varianten på en klassisk tomatsalsa. Jag tycker faktiskt inte att det ska vara svårare än så här. Dock är det ju bara fantasin som sätter gränsen för hur kreativ du vill vara.

Tomatsalsa Tomatsalsa

För: 4 personer

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
1 röd chilifrukt (valfritt)
1 nypa strösocker (valfritt)
1 tsk torkad oregano
salt, peppar

1. Hacka gul och vit lök och låt den mjukna i smör i en kastrull på mediumvärme.

2. När löken börjar bli genomskinlig, ha ner krossade tomater och hackad chili. Rör i en nypa socker, salt och peppar. Låt allt koka upp och dra sedan ner värmen så det knappt småputtrar. Låt puttra under lock i 30 minuter eller tills salsan har kokat ner och blivit tjock. Smaka eventuellt av med mer salt om det behövs.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.