Tomatsalsa med ananas och mango

Hemmagjord tomatsalsa

En tomatsalsa med ananas och mango sätter guldkant på både tacos och en bit grillat kött. Tack vare syran i tomaterna, den lite kryddiga och sötsyrliga smaken på mangon samt sötman i ananasen är detta ett perfekt tillbehör när man vill lyxa till sig med något annorlunda. Framför allt på sommaren då tropiska smaker passar som bäst.

Denna salsa innehåller de klassiska ingredienserna krossade tomater, lök, vitlök och chili, men samsas också med de tropiska frukterna ananas och mango. Det här blir en fin kombination till fredagstacosen – oavsett om man väljer tacos med kyckling, lax, kött eller vego. Denna annorlunda salsa passar också fint till grillat, framför allt om man grillar ribs eller karré. Fläskkött trivs nämligen väldigt bra med tropiska smaker. Jag gillar också att bryta av med en salsa till exempelvis köttbullar eller grillade köttfärsspett.

Recept Tacos

Till tacos och grillat

Salsa är ett tillbehör som vi nästan aldrig är utan när vi lagar tacos. Vi varierar ofta de övriga ingredienserna, men salsa är nästan ett måste eftersom det adderar fyllighet och en syra som är viktig till tacosen. Jag måste alltså säga att det inte blir några fredagstacos utan en riktigt god salsa. Alla goda recept på fredagstacos hittar du här.

Jag använder ananasringar på burk, men man kan naturligtvis ta färsk ananas om man har tillgång till det. Då räcker det med cirka en tredjedels av den färska ananasen. Den färska ananasen kan också behöva tillagas lite längre eftersom den är lite hårdare än den som legat i en lag. Gillar du lite hetare mat tar du en hel chilifrukt till salsan. Detta recept är för övrigt också helt vegetariskt och veganskt.

» Här hittar du fler goda recept på taco-tillbehör

Tomatsalsa med ananas och mango

Tomatsalsa med ananas och mango

För: 4-6 personer som tillbehör

1 gul lök
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater (400g)
3 inlagda ananasringar
1/2 mango
1/2 röd chilifrukt
salt, peppar, oregano

  • Finhacka gul lök och låt den mjukna i olja på låg temperatur i en kastrull. Finhacka vitlök och ha ner när löken mjuknat.
  • Slå på de krossade tomaterna och rör i hackad ananas, mango och chili. Krydda och låt det puttra på låg värme i cirka 30 minuter under lock. Smaka av om det behövs ytterligare kryddor

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.