Tomatsoppa med krossade tomater, creme fraiche och linser

Enkelt och gott till middag

En god och mustig soppa är den perfekta höstmaten. När vinden ruskar om utanför dörren behöver man nämligen inte bara något mättande i magen – man behöver något värmande. En soppa är smidigt att servera som vardagsmiddag eftersom man kan komplettera med de tillbehör man önskar. Den kan också lagas till många – det är bara att dubbla receptet.

En av mina absoluta favoritsoppor är denna tomatsoppa med krossade tomater, creme fraiche och linser. Jag minns som liten hur min mamma brukade köpa färdig tomatsoppa på burk. I den hon hade ner kokta ägghalvor och bitar av tomat. När soppan var uppäten vankades det sedan pannkakor. För egen del gör jag helst tomatsoppan själv. Det blir ju ändå så mycket godare med en hemlagad soppa som fått massor av kärlek och långsamt fått puttra ihop på spisen. En härligt röd tomatsoppa är dessutom svårt att motstå.

Så gör du godaste tomatsoppan

Mutti krossade tomaterNär det kommer till tomatsoppa har jag två knep. Det första är att göra den med creme fraiche. Då får den en rund och härlig smak som matchar tomaterna väl. Grädde är för tanigt.

Det andra knepet är att välja riktigt bra tomater. Med en bra råvara som utgångspunkt får man så klart också ett bättre slutresultat. Till denna tomatsoppa använder jag Mutti Polpa tomater som är finkrossade och har en god och rund tomatsmak. Eftersom tomaterna plockas när de är precis lagom mogna får de en egen grundsötma som lyfter det man lagar och adderar en fruktigt solmogen ton. Man behöver alltså inte addera något extra socker för att få fram det där lilla extra – det finns redan där och gör soppan fint balanserad.

Burken har också ett innehåll på 99,8% tomater vilket är bland det högsta som går att hitta i butik. Med jämnt krossade tomater är det enklare att få soppan riktigt bra – bland annat för att den inte behöver stå och koka i en evighet för att hinna utveckla en bra smak och bli fyllig – den blir helt enkelt jämnare och mustigare direkt.

Variera tomatsoppan med pasta eller quinoa

Denna lättlagade tomatsoppa är glutenfri men kan varieras genom att byta linserna mot kokt pasta, potatis eller quinoa. Laga den till kvällsmiddag och toppa med lite extra creme fraiche och pumpafrön. Servera den gärna med något gott, rustikt bröd till.

» Här hittar du fler goda tomatrecept

Tomatsoppa med krossade tomater, creme fraiche och linser

För: 4 personer

Tomatsoppa med krossade tomater, creme fraiche och linser

Tomatsoppa med creme fraiche:

2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 burkar Mutti Polpa finkrossade tomater
5 dl vatten
2 tsk äppelcidervinäger
2 tsk torkad oregano
0,5 tsk rökt paprikapulver
salt, peppar
3 dl creme fraiche

Fyllning:

1 tetra ekologiska linser

Topping:

4 msk creme fraiche
0,5 dl pumpafrön

1. Hacka gul lök och låt den mjukna i smör på medelvärme i en kastrull. Finhacka vitlök och låt den gå tillsammans med löken i en minut.

2. Slå på de krossade tomaterna. Skölj ur burkarna med 5 dl vatten och slå på i kastrullen. Ha i smulad oregano, rökt paprikapulver och rör i äppelcidervinäger. Salta och peppra. Låt allt småputtra i 5 minuter under lock.

3. Rör i creme fraiche och kör sedan till en slät soppa med hjälp av en mixerstav. Ställ tillbaka kastrullen på plattan. Skölj linserna och rör ner i soppan. Låt soppan värmas på i cirka 2 minuter så linserna blir varma.

4. Slå upp soppan i skålar. Ringla över creme fraiche och strössla över pumpafrön.

Receptet på tomatsoppa med krossade tomater, creme fraiche och linser är ett sponsrat samarbete med Mutti.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.