Tonfisk med tomat- och kikärtsröra

Tips på lättfixad lunch

Det var nyligen en vän efterfrågade enkla recept på lunchmat – det vill säga luncher som passar att äta på kontoret men som ändå är hälsosamma. Många av de luncher man kan köpa i automater och företagskylar innehåller en massa snabba kolhydrater och tillsatser för att hålla dem fräscha. På grund av den höga mängden snabba kolhydrater blir man trött igen alldeles för snabbt när kroppen förbrukat dessa (den korta versionen). Satsar man istället på bra mat som man lätt kan svänga ihop hemma och ta med är det lättare att hålla både humör och form.

Vad ska man välja till en nyttig lunch?

Till lunch äter jag oftas ungefär samma sak – det ska gå enkelt och det ska inte behövas en matlåda att släpa hem efteråt. För det mesta brukar jag koka ett par ägg, ta med en avocado, en burk bönor eller kikärtor, samt en burk tonfisk eller makrill i tomatsås. Det kan också vara en kombination ägg, avocado och bönor tillsammans med kött som blivit över från en middag eller vegetariska biffar. Riktig träningsmat helt enkelt. Den här typen av mat är lätt att ordna och håller dig mätt ett långt tag. Man får också i sig mestadels protein och fett vilket är en bra kombination.

Enkel tonfiskröra

Den här röran fixade jag ihop hemma när det var lunchdags. Den kräver inga kulinariska skills utan bara en spis. Just tonfisk på burk kan enligt många vara tråkigt och smaka alldeles för mycket fisk. Då är det här tipset bra. Det får nämligen trött gammal tonfisk på burk att smaka riktigt gott. Ja precis, tänk dig tonfisk på burk – torrt, fiskstinkande, men hur bra som helst för dig. Tonfisk på burk är kanonmat när man tränar och passar perfekt att svänga ihop efter gymet. Dessvärre är tonfisk på burk ungefär lika upphetsande som att tugga på en gammal ryamatta…

Det finns dock botemedel som får vilken tonfirre som helst att smaka gott. Först och främst, utgå ifrån tonfisk i olja. Den är inte är lika torr. Se också till att krydda tonfisken ordentligt, och blanda gärna upp den med någon ört. Denna smidiga röra passar perfekt att blanda med tonfisken och äta bara som den är – eller varför inte ha i wraps eller ett pajskal tillsammans med lite ägg?

Lappe från Sevan

Till detta recept kan man använda färdigkokta kikärtor på burk, ta då två burkar. Jag använde torkade kikärtshalvor, så kallade Lappe från Sevan. Fördelen med dessa är att de inte behöver koka lika länge. En längre post med inspiration till enkla lunchrätter på kontoret kommer framöver. Vill du läsa mer om något i bloggen? Kommentera gärna nedan.

Tonfisk med tomat- och kikärtsröra

För: 4 personer

Tonfisk med tomat- och kikärtsröra

3 dl torkade kikärtshalvor
1/2 gul lök
1 dl tomatpuré med grönsaker (mutti)
1 burk finkrossade tomater
2 tsk liquid smoke
3 msk chutney
1 dl vatten
1 msk rökt paprikapulver
salt, peppar, chiliflagor

2 burkar tonfisk i olja

1. Blötlägg kikärtshalvorna i 12 timmar och koka dem sedan i 60 minuter. Hoppa över detta steg om du använder kokta kikärtor på burk.

2. Hacka gul lök och låt den mjukna i smör i en kastrull. Ha ner krossade tomater, tomatpuré, vatten, liquid smoke och chutney. Smaka av med kryddor.

3. Slå av oljan på tonfisken och ha ner den samt kikärtshalvorna. Servera som det är eller i wraps. Saknar man sötma och krisp kan man ha i lite majskorn.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.