Tonfisk och stekt blomkålssallad med röd chili- och hallonchutney

Grillad tonfisk

Grillad tonfisk är oslagbart. Den ska i stort sett bara vara nere och vända i pannan eller på grillen – annars blir den torr och tråkig. Är den röd och fin inuti blir den toppen.

Mill & MortarPå bilden ligger ett svart strössel på toppen av tonfisken, det är svart salt ifrån Mill & Mortar. Iben Büchert som driver Mill & Mortar bor i Danmark och letar alltid efter den bästa kvalitén inom kryddor. Bland annat har hon åkt runt i världen för att hitta de bästa pepparsorterna. Kryddkollektionen innehåller 8 utvalda pepparsorter och till dem kan man även skaffa en söt liten mini-pepparkvarn. Vem har inte råkat ut för gammal dammig vitpeppar som står och skräpar på restaurangbordet? Men den lilla pepparkvarnen kan man råda bot på det genom att ta med sig sin egen favorit.

Spana in hos Gåshaga Gourmet som distribuerar Mill & Mortar. Förutom kvarnar och kryddor finns även goda, smaksatta nötter. Förutom det imponerande sortimentet med annorlunda kryddor, är burkarna riktigt snygga. Jag upptäckte Mill & Mortar på mässan Gastro Nord, i Stockholm. Jag gick förbi Gåshaga Gourmets monter och var bara tvungen att stanna och pillra på de snygga burkarna.

Tonfisk med stekt blomkålssallad och chilichutney

För: 4 personer

Röd chili- och hallonchutney:
2 rökta chilifrukter
1 rött äpple
1/2 dl strösocker
2,5 dl vatten
1 dl frysta hallon
salt, peppar

Stekt blomkålssallad:
1 dl solrosfrön
1 vitlöksklyfta
100g små skogschampinjoner
500g blomkål
10 cm purjolök
1 kruka dragon
2 avocado
70g blandsallad
1 burk gröna ärtor (400g)
2 msk olivolja
salt, peppar

Tonfisk:
4 bitar tonfisk (ca 2 cm tjocka)
2 vitlöksklyftor
1/2 citron
salt, peppar

1. Hacka de rökta chilifrukterna och äpplet och ha ner allt i en kastrull med lite smör. Låt det fräsa några minuter under omrörning, ha sedan ner socker och vatten – ca en deciliter åt gången. Salta och peppra och låt sedan chutneyn puttra på svag värme under lock. När vätskan reducerats, ha på mer vatten. Låt puttra ca 30 minuter. Ha ner hallonen mot slutet. Låt puttra ca 5 minuter till och låt det sedan svalna.

2. Rosta solrosfröna i en torr panna, häll sedan av i en skål.

3. Gnugga champinjonerna rena ifrån smuts. Smält smör i stekpannan och pressa i vitlök. Ha ner champinjonerna hela och fräs dem i några minuter i smöret. Skiva upp blomkålet och purjolöken och ha ner med champinjonerna. Hacka dragonen och ha ner den samt de rostade solrosfröna. Krydda och stek till blomkålet mjuknat en aning (ca 10 minuter). Blanda ihop allt i en skål tillsammans med tärnad avocado, sallad, avrunna gröna ärtor och olivolja. Ett extra varv med kryddor kan behövas.

4. Pressa vitlöken och massera in i tonfisken. Pressa över citron och krydda. Stek max 1 minut per sida.

Tonfisk

Röd chili- och hallonchutney

Svart Salt

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.