Tonfiskbiffar med mango och quinoa

Något av det bästa jag ätit

När jag blev serverad den här rätten kunde jag inte sluta säga wow. Jag sa det säkert alldeles för många gånger, men oj vad gott det var. Synd nog kan jag inte ta åt mig äran. Det var nämligen min talangfulle sambo som knåpade ihop den här rätten. Många tror att jag lagar all mat där hemma, men mannen i hushållet är minsann minst lika bra på att laga mat.

Koriander, kokos och mango

Den här rätten innehåller verkligen allt som är gott. Tillsammans blir det en så härlig kombination att man smäller av. Kokos, cashewnötter, mango, koriander och sojabönor blir kanon tillsammans med quinoa, rostad vitlökscreme och de panerade tonfiskbiffarna. Jag är glad at jag fick receptet, för nu kan jag själv återkomma till det och följa det när det ska lagas något festligt och gott – exempelvis till melodifestivalen, då vi alltid vill laga något extra gott till kvällens sändning.

Tonfiskbiffar med mango och quinoa

För: 4 personer

Tonfiskbiffar med mango och quinoa

Picklad rödlök:

1 rödlök
0,5 dl socker
0,5 dl ättika 12%
1 dl vatten

Tonfiskbiffar

2 burkar tonfisk i olja (á 185g)
1 tetra blandade bönor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 ägg
0,5 dl ströbröd + ströbröd till panering
4 msk majonnäs
2 msk hickorysås
1 msk olja från tonfisken
1/2 lime
grillkrydda, chipotle chili-pulver, malen koriander
salt, peppar

Quinoa:

3 dl quinoa
1/2 buljongtärning
salt

Rostad vitlökscreme:

1,5 dl creme fraiche
3 vitlöksklyftor
salt, peppar

Teriyakisås med sesam:

1 dl teriyakisås
1 finhackad vitlök
2 msk svarta sesamfrön

Tillbehör:

1 mango
1 morot
1 dl sojabönor
1 dl kokosflakes
1 dl saltade cashewnötter
1 knippe koriander

1. Koka upp vatten, vinäger och socker. Låt svalna. Ha sedan ner skivad rödlök och ställ i kylen i minst en timme.

2. Häll av oljan från tonfisken men spara ca 1-2 msk. Mosa bönorna till en fin smet. Hacka löken fint och pressa vitlöksklyftorna. Blanda tonfisk, bönor, lök, och vitlök med ägg, ströbröd, majonnäs, hickorysås och olja. Pressa i saften från limen. Smaka av med kryddor. Ställ in i kylen cirka 10 minuter så att smeten får stelna. Platta ut en stor fyrkant av smeten på en skärbräda, cirka 1,5 cm hög. Skär sedan ut rektangulära biffar, panera dem i ströbröd och stek i olja på medelhög värme i cirka 3-4 minuter på varje sida.

3. Skölj och koka quinoan i buljong enligt anvisningen på förpackningen. Smaka av med salt.

4. Finhacka och rosta vitlöken på låg värme i smör i en stekpanna. Rör ihop vitlöken med creme fraichen och smaka av med salt och peppar.

5. Finhacka vitlöken och rör ner den samt sesamfröna i teriyakisåsen.

6. Skala och skär mangon till stavar. Skär morötterna julienne. Tina sojabönor. Rosta kokosflakesen i en torr panna då de får lite färg. Grovhacka cashewnötterna.

7. Bygg på höjden genom att lägga ut quinoa i botten, sedan sojabönor, morot, mango, vitlökscreme. Toppa med tonfiskbiffen, rostad kokos och picklad rödlök högst upp. Ringla ut teriyakisåsen runt om. Garnera med kokosflakes, cashewnötter och koriander.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Kokos, cashewnötter, mango, koriander, sojabönor, rostad vitlökscreme och panerade tonfiskbiffar. Mmmm! Prova receptet på tonfiskbiffar med mango och quinoa.