Tonfiskbiffar i ugn med en krämig och en knaprig sallad

Svartrot eller fattigmanssparris

Svartkål var för mig en mycket trevlig överraskning. Man har ju alltid kallat svartkål för fattigmanssparris, något jag tycker är märkligt eftersom det inte alls smakar ens i närheten av sparris. Dock ser förstås den skalade svartroten ut som vit sparris, så det måste helt enkelt vara därför.

Svartrot har en härligt mild rotfruktssmak. Om man först kokar den lätt och sedan steker den blir den underbar. Svartroten är i säsong under större delen av vinterhalvåret, det vill säga från början av augusti fram till april. Svartrot är enklast att skala med en potatisskalare som har ett blad som är ställt mot handtaget.

Vad ska man laga av svartrot?

Skär man svartroten snett ser den lite ut som penne rigate. Det är ju himla fiffigt om man slutat äta pasta men ändå saknar den härliga vyn av penne rigate på tallriken.

Hälsosam vardagsmat

Jag lagade den här rätten efter att vi hade varit ute och rest. Under resan hade det blivit alldeles för mycket av det goda, vilket gjorde att tonfiskbiffar kändes som ett hälsosammare alternativ. Jag brukar alltid steka mina tonfiskbiffar men provade istället denna gång att laga dem i ugnen. Då blir de lite saftigare eftersom man kan göra dem högre utan att de går sönder. Dessutom slevar man bara upp smeten och ställer in vilket betyder att man inte måste hålla på och vända, bevaka och sköta dem. Smidigt!

Vill man pimpa rätten på ett extra gott vis – med lax, sockerärtor och råkostsallad så är det ett gott alternativ. Du hittar ingredienserna nedtill i receptet. Fler rätter som passar till veckans middagar hittar du här.

TonfiskbiffarKrämig svartkålssallad med svarta bönor

Tonfiskbiffar i ugn med en krämig och en knaprig sallad

För: 4 personer
Tid: 30 minuter
Temperatur: 200°

Tonfiskbiffar i ugn med en krämig och en knaprig sallad

Tonfiskbiffar i ugn:

3 burkar tonfisk i olja
3 ägg
2 msk tomatpuré
2 msk senap
1 liten burk majs
10 cm purjolök
1 tsk rökt paprikapulver
salt, peppar, lökpulver, vitlökspulver

Krämig svartrot och svarta bönor:

400g svartrötter
150g färsk brysselkål
4 msk smör
2 msk flytande honung
2 dl creme fraiche
1 burk svarta bönor
salt, peppar
1 knippe bladpersilja

Stekt, knaprig sallad:

2 dl pyulinser
3 morötter
200g blomkål
2 dl solrosfrön
salt, peppar

Extra pimpning (valfritt):

100g gravad lax
100g sockerärtor
50g råkostsallad (vitkål och morot)

1. Häll bort oljan från tonfisken och blanda med ägg, tomatpuré, senap, avrunnen majs, tunnskivad purjolök och kryddor. Klicka ut röran i formar av silikon eller i breda muffinsformar. Ställ in i 200°C i 25-30 minuter. Använder du silikonform räcker det med 25 minuter. Lyft sedan ur tonfiskbiffarna och ställ in dem uppochner i 5 minuter till så att botten får stelna.

2. Skala svartroten och dela den längs med på mitten. Skär snedställda bitar om två centimeter och koka dessa i saltat vatten i 10 min. Skär bort fästet på brysselkålen och ta bort fula blad. Halvera brysselkålen och lägg ner dem i vattnet tillsammans med svartroten och låt det koka i ytterligare 5-7 minuter (totalt 15-17 minuter). Slå av vattnet och hetta upp en panna med ordentligt med smör. Ha ner svartrot och brysselkål i den heta pannan och låt det fräsa upp någon minut. Ringla över honung och låt det steka in. Rör ner creme fraichen och sköljda svarta bönor. Smaka av med salt, peppar och bladpersilja.

3. Sjud puylinserna i saltat vatten cirka 20-25 minuter. Slå sedan av vattnet och slå på kallt vatten så att kokningen avstannar i linserna. Tärna morötter och blomkålen smått. Hetta upp en stekpanna med smör och ha ner morötter, blomkål och solrosfrön. Stek det på hög temperatur under omrörning ett par minuter. Salta och peppra. Häll över rotsakerna i en skål och blanda med de avrunna linserna. Servera eventuellt med lite vit balsamvinäger.

Väljer du den extra pimpningen, strimla lax, halvera sockerärtor och blanda allt med krämiga bönröran och råkostsalladen.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.