Burgare med stekt tonfisk

Burgare finns i massor av varianter – med kött, fisk, fågel eller vego. Med olika bröd, olika såser och olika sallader. Bara fantasin sätter stopp för när det börjar bli för konstigt. Dessa tonfiskburgare med guacamole och bönröra är en lite annorlunda burgare som görs med färsk en hel tonfiskfilé som man steker. Det hela toppas med en krämig bönröra, en enkel guacamole samt sallad, tomat och saltgurka.

Typisk träningsburgare

Denna burgare är en hälsosammare variant tack vare tillbehören som i min värld är typisk träningsmat. Som hamburgerbröd tar jag såna där platta, mörkare bröd som säljs som frukostmackor. Du kan förstås ta den sort du föredrar. Jag lassar på riktigt ordentligt av rörorna så det blir mojsigt och gott.

» Här hittar du fler recept på goda burgare

Tonfiskburgare med guacamole och bönröra

För: 2 personer

Tonfisk:

2 tonfiskfiléer
1 tsk skånsk senap
0,5 tsk äppelcidervinäger
1 tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta
1 tsk kinesisk soja
salt, peppar, grillkrydda, persillade, timjan

Svart bönsalsa:

2 dl kokta svarta bönor
1 vitlöksklyfta
4 msk crème fraiche
salt, peppar, persillade

Guacamole:

2 avokado
1 vitlöksklyfta
1 tsk pressad citron
0,5 tsk malen spiskummin
salt, peppar

Övrigt:

1 näve rucola
1 näve röd babymangold
1/2 gul lök
2 bitar 2-delat, platt mörkt bröd
1 tomat
ett par skivor saltgurka
2 träspett

  • Lägg ut tonfiskfiléerna på en tallrik. Rör ihop skånsk senap, vinäger, sambal oelek, pressad vitlök och soja. Pensla filéerna med marinaden och pudra över kryddorna. Låt ligga i kylen, gärna i ett par timmar.
  • Mixa de svarta bönorna hastigt. Blanda med pressad vitlök, crème fraiche och kryddor.
  • Mosa avokoadona och blanda med pressad vitlök, citronsaft och malen spiskummin. Smaka av med salt och peppar.
  • Skölj rucola och mangold och låt den rinna av. Finhacka löken. Skiva tomaten. Stek tonfiskfiléerna cirka 3 minuter per sida.
  • Lägg ut underdelarna av bröden på tallrikarna och bre på ett tjockt lager svart bönsalsa. Lägg salladen på bönröran och fisken ovanpå det. Klicka ut guacamolen ovanpå fisken och toppa med hackad lök, tomatskivor och saltgurka. Servera med feferonis.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.