Träningspaj med tonfisk

Tonfisk i vatten kan vara en aning tråkigt och lite torrt. Men med rätt kombination av kryddor och tillbehör kan det bli riktigt gott. Denna tonfiskpaj med lök, paprika och färskost är enkel att laga och innehåller lite smalare ingredienser. Pajskalet gör jag med dinkelmjöl och pajen fyller jag med broccoli, lök, paprika, tomat och tonfisk. Vill man ha det smalare kan man välja lätt färskost och lättmjölk i stanningen.

Jag brukar kalla denna paj för en riktig träningspaj tack vare dessa ingredienser. Den blir smakrik tack vare grönsakerna och kryddorna samt krämig och god tack vare färskosten. Det här är ett av de första recepten som jag gjorde när Landleys kök var ny. Vill du hellre ha en paj med annan fyllning kan du spana in alla dessa goda pajrecept.

Tonfiskpaj med lök, paprika och färskost

Tonfiskpaj med lök, paprika och färskost

För: 4 personer

Pajdeg:

100g smör
3 dl dinkelmjöl
0,5 dl vatten
0,5 tsk salt

Fyllning:

1 broccolihuvud (250g)
1/2 gul lök
1/2 röd paprika
1 tomat
1 salladslök
3 burkar tonfisk i vatten (à 200g)

Stanning:

100g naturell färskost
1 dl mjölk
3 ägg
1 tsk sambal oelek
2 vitlöksklyftor
timjan, oregano, italiensk salladskrydda
salt, peppar

  • Blanda smör, dinkelmjöl, salt och vatten till degen. Platta ut degen i en pajform och ställ den i kylen i 30 minuter. Nagga botten med en gaffel och förgrädda skalet i 200°C i 10 minuter.
  • Skär broccolin till mindre träd och koka den med vitlök, salt och peppar i 3 minuter.
  • Hacka lök, paprika, tomat och salladslök. Blanda med alla övriga ingredienser i en bunke. Blanda med avrunnen tonfisk och den kokta broccolin. Ha ner allt i pajskalet.
  • Rör ihop färskost, mjölk och ägg med sambal oelek, pressad vitlök och kryddor. Slå blandningen i formen och grädda pajen i 225°C i 30 minuter, eller tills den stelnat. Servera med en enkel sallad och äppelcidervinäger.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.