Krämig tonfiskpaj med skal på vita bönor

Det är intressant hur man kan lära sig äta saker. Bönor och tonfisk var två saker jag inte åt tidigare. Bönor brukade skolbespisningen peta in i någon sallad. När den den vanliga skolmaten var för tråkig (vilket den tyvärr ofta var) gjorde man ett tappert försök med den tråkiga salladen. Bönorna var dock så okryddade och tråkiga i smaken att det tappra försöket snarare ledde till att man undvek bönor i alla dess former.

Perfekt för den som tränar

Det andra jag inte åt var tonfisk. Jag tyckte det luktade illa och smakade på precis samma vis. Vi ska förstås inte jämföra tonfisk på burk och färsk i bit som man köper i charkdisken – de spelar i två helt olika ligor. Idag tycker jag faktiskt att tonfisk på burk är både gott, smidigt och bra när man tränar. Den i vatten undviker jag helst då den är så otroligt torr i konsistensen, men den i olja gör sig däremot bra i många saker – som exempelvis den här pajen.

Skal på vita bönorSkal på vita bönorKrämig tonfiskpaj med skal på vita bönor

Glutenfri och mjölfri

Vill du testa något annorlunda är den här tonfiskpajen något för dig. Bönor innehåller ju som bekant bra protein och tack vare att skalet görs av just bönor blir den också både glutenfri och mjölfri. Vi åt den här som vanlig kvällsmiddag, men den passar utmärkt att ställa fram till en buffé – framför allt om man har glutenintoleranta gäster.

Majsen och den färska koriandern ger en fräsch touch samt krispighet. Allra bäst blir förstås skalet om du använder bönor som du själv blötlägger och kokar, har du dock inte tid går det lika bra med färdigkokta bönor på burk. Pajskal av bönor är både otroligt smidigt att handskas med – och otroligt gott. Tänk på att det är skillnad i mängd när det gäller torkade bönor och kokta bönor. Läs gärna mer här om hur mycket bönor man ska beräkna.

Krämig tonfiskpaj med skal på vita bönor

För: 4 personer, 1 paj om 28-30 ø cm
Tid: 30+40 minuter
Temperatur: 200 + 225°

Krämig tonfiskpaj med skal på vita bönor

Glutenfritt pajskal:

2,5 dl torkade stora vita bönor
1 ägg
3 msk flytande smör

Pajfyllning:

1/2 rödlök
8 bitar soltorkade tomater
150g fetaost
1/2 kruka koriander
1 burk tonfisk i olja
1 liten burk majs (140g)
2 dl creme fraiche
2 ägg

1. Blötlägg bönorna minst 12 timmar, koka dem sedan 1-1,5 timme på låg temperatur i saltat vatten (gärna i en ånginsats fylld med vatten). Skippa detta steg om du använder färdigkokta bönor på burk.

2. Slå av vattnet och ha ner bönorna i en mixer tillsammans med ägg, smör och salt. Kör till en slät smet och ställ den sedan svalt någon timme. Spatla ut smeten i en pajform om ca 28-30 cm i diameter med hjälp av en slickepott. Salta ett varv och förgrädda i 30 minuter i 200°.

3. Hacka rödlök och strimla soltorkade tomater. Blanda ihop med smulad fetaost, repad koriander, tonfisk och majs. Rör ihop ögg och creme fraiche med röran och vänd ner i pajskalet. Grädda pajen i 225° i 25-30 minuter. Servera med sallad och äppelcidervinäger.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.