Tonfisktacos med sötpotatis och soltorkad tomatsalsa

Tacos med tonfisk

Älskade, älskade tacos. Varje Svenssons lilla matälskling och fredagens okrönte kung. Eller är tacosen kanske krönta till kung ändå? Ja, tittar man på våra matvanor får vi i alla fall tro det. Tacos är en av de vanligaste maträtterna vi i Sverige äter under helgen. Hemam hos oss äter vi det lite när andan faller på – vilken dag som helst i veckan, men allra godast är det förstås framför tv:n, slabbandes och mumsandes och pillandes med olika tillbehör.

Massor av recept på tacos

Tacos kan varieras på hur många vis som helst. Det är som det klassiska talesättet, bara fantasin sätter gränser. Det är verkligen också så. Under det senaste halvåret har vi prova kycklingtacos, högrevstacos, vegetariska tacos med Quorn, laxtacos och friterade fish tacos med picklad rödlök och tomatsalsa. Och tro mig, du kommer att få se precis lika många recept till här under kommande fredagar i Landleys kök.

Sötpotatismash till tonfisktacos med soltorkad tomatsalsa

Fetaostsallad till tonfisktacos med sötpotatis och soltorkad tomatsalsa

Inspiration till fredagsmiddagen

Dessa tonfisktacos med sötpotatis och soltorkad tomatsalsa gjorde jag med tonfisk på burk. Så fort vi vill känna oss lite sundare här hemma åker tonfisken fram. Det fick mig också att fundera på om det ändå inte var gott med tonfisk till tacos. Som omväxling bytte jag ut de klassiska tillbehören mot nya fräscha smaker som skulle passa och piffa till tonfisken. Jag ville helt enkelt göra det annorlunda.

Godaste salsasåsen, med soltorkade tomater

Vi äter visserligen aldrig sallad, gurka och tomat till våra tacos utan satsar hellre på goda bön-röror, matiga sallader, stekt svamp och annat. Tomatsalsan måste däremot alltid finnas med – alltid hemlagad, het och utan onödiga tillsatser. I tomatsalsan till dessa tonfisktacos hade jag i soltorkade tomater. Sambon undrade flera gånger vad jag hade gjort för att salsan skulle bli god. Han ville minsann ha receptet. Bra betyg!

Glöm inte att det finns delningsknappar under receptet så du kan dela det till dina vänner om du tycker att det blev gott ;)

» Ännu fler tacorecept hittar du här

Tonfisktacos med sötpotatis och soltorkad tomatsalsa

För: 6 personer

Tonfisktacos med sötpotatis och soltorkad tomatsalsa

Picklad rödlök:

3 dl vatten
0,5 dl ättikssprit (12%)
1 dl dl strösocker
2 msk salt
2 rödlökar

Soltorkad tomatsalsa:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5 dl hackade soltorkade tomater
1 burk krossade tomater
1 tsk muscovadosocker
2 msk vit balsamico (alt äppelcidervinäger)
1 msk chipotlepasta
1 tsk torkad oregano
salt, svartpeppar

Sötpotatismash:

650g sötpotatis
2 msk olivolja
1 msk malen koriander
salt, svartpeppar

Fetaostsallad:

2 dl solrosfrön (rostade)
150g fetaost
1 burk kikärtor
2 salladslökar

Tonfisk:

3 burkar tonfisk i olja
3 vitlöksklyftor
1 msk flytande smör
1 tsk malen spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk chiliflakes
1 tsk persilja
1 tsk lökpulver
svartpeppar

Tillbehör:

tacoskal eller mjuka tortillabröd, ex antojitos
gräddfil

1. Koka upp vatten i en kastrull. Slå i ättika och rör i socker och salt. Klyfta rödlöken och ha ner i ättikslagen. Låt stå ett par timmar.

2. Hacka gul lök och låt den mjukna i smör i en kastrull. När den mjuknat, pressa i vitlök och ha ner hackade, soltorkade tomater. Låt det fräsa ihop någon minut och slå sedan på de krossde tomaterna. Ha i socker, balsamico och kryddor. Låt puttra på svag värme under lock i 30-60 minuter så den får reduceras ner och bli tjock. Smaka av om den behöver mer salt, syra eller sötma.

3. Skala och skär sötpotatisen till mindre bitar. Koka i cirka 10-15 minuter. Slå av vattnet och ha ner sötpotatisen i en mixer tillsammans med olivolja och kryddor. Kör till en slät kräm.

4. Rosta solrosfröna i en skvätt olja och salt till de fått färg. Blanda med smulad fetaost, sköljda kikärtor och strimlad salladslök.

5. Smält smör i en stekpanna och pressa i vitlök. Låt vitlöken långsamt värmas under cirka en minut. Dra pannan åt sidan så inte vitlöken bränns. Häll av oljan från tonfisken och ha ner tonfisken i stekpannan. Blanda med alla kryddor. Servera med gräddfil samt hårda tacoskal eller mjuka tortillabröd.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.