Blåklint

Blommor som går at äta – Blåklint och rödklver

Den här tiden på året, juni till augusti, är både åkrar och diken fulla med ätbara blommor – blommor som smakar utmärkt i maten och som är fina att ha som dekoration. En av mina favoriter är blåklint med sin härligt blåa färg. Blåklint hänger ofta med i utsädet på åkrarna, så vill du plocka mycket av denna ska du hålla uppsikt efter åkrar med havre. Jag och min mamma begav oss iväg och plockade varsin bukett – hon till matbordet och jag för att torka.

Torka sommarblommorna och ha dem i maten

De blåa kronbladen snoppas sedan och läggs ut på bakplåtspapper för att torka. Visst kan man även torka blommorna hängandes upp och ner eller i en burk. Den öppna burken måste dock hållas öppen, skakas om med jämna mellanrum, och här finns det risk att de ruttnar om de ligger för tätt ihop. Utspridda på bakplåtspapper är alltså det allra bästa sättet. Jag valde att blanda blåklint med rödklöver. På så vis får man en fin färgkombination. Rödklöver har dessutom en riktigt härlig smak av sommar. När blommorna har torkat lägger man över dem i en burk och sparar.

Dekorativt salt eller socker med blommor

Vad ska jag då göra med dessa torkade blommor? När vintern är här finns det förstås inga fina blommor att njuta av. Då kan man plocka fram sin lilla burk med blommor och strössla över maten. Det blir dekorativt och en härlig färgklick i vardagen. Jag har helt enkelt valt att kalla det för blomkrydda. Vill man kan man förstås också blanda blommorna med socker eller salt, köra det i en mixer eller kryddkvarn och på så vis få dekorativt salt eller socker. Visst är det kul att vara uppfinningsrik?

» Tips på ännu fler ätbara blommor hittar du här.

BlåklintBlåklint

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.