Torsk med mandel, ärtor, smörfräst kål och potatisgratäng

Rött vin till fisk

En gång för alla tycker jag vi tar kål på myten om att vitt vin bara passar till fisk och att rött vin bara passar till kött. Det som påverkar vinvalet är vilka tillbehör man har och hur dessa smakar. Till denna goda fisk valde jag att servera rött vin – något som visade sig bli ett riktigt bra val. Tillsammans med den krämiga gratängen, de smörfräst kål och den underbara fisken med mandel blev det en riktigt fin matchning tillsammans med en amerikansk Zinfandel.

Fisk med mandel i ny tappning

Zinfandeldruvan var tidigare en av mina favoriter, men efter den massproduktion som nu förekommer för att möta den enorma förfrågan som svennebanan vill ha måste jag erkänna att jag tröttnat. Visst är det gott att sippa på ett glas Zinfandel eller ha det till det grillade. Men ändå, den uppsjö med zinfandelviner som nu produceras är varken kul eller särskilt utmärkande. De smakar ungefär alla likadant – sött och med julkryddor.

Den här zinfandeln var ändå helt okej och passade som sagt mycket bra till fisken. Den hade heller inte den där juliga kryddningen som många andra viner inom samma kategori har. Alla i sällskapet tyckte också den var trevlig. Under receptet hittar du länk till vinet.

Potatisgratäng

Torsk med mandel

Torsk med mandel, ärtor, smörfräst kål och potatisgratäng

För: 4 personer

Torsk med mandel, ärtor, smörfräst kål och potatisgratäng

Potatisgratäng:

800g potatis
1 gul lök
4 dl vispgrädde
1 vitlöksklyfta
salt, svartpeppar, oregano
1,5 dl riven ost

Smörfräst kål:

500g savojkål
smör
salt, svartpeppar, lökpulver, vitlökspulver

Torskrygg:

4 torskryggsfiléer
1,5 dl mandel
smör
salt, svartpeppar, lökpulver, vitlökspulver

Övrigt:

5 dl frysta gröna ärtor

1. Skala och skiva potatisen. Finhacka löken. Varva potatis och lök i en smörad ugnsfast form. Vispa ihop grädde med pressad vitlök och kryddor. Slå stanningen över och grädda i 225°C i 30 minuter. Tag ut och strössla över osten. Låt stå ytterligare 15 minuter (totalt 45 minuter). Låt gratängen stå och svalna under folie i cirka 15 minuter innan den serveras så den hinner stelna till.

2. Smält ordentligt med smör i en stekpanna. Skär savojkålen till stora bitar och ha ner i smöret. Stek till kålen mjuknat tillsammans med kryddor.

3. Tina torskryggen och grovhacka mandeln. Lägg ut fiskfiléerna i en ugnsfast form och ringla över flytande smör. Krydda och strössla över mandeln. Ugnslaga i 15 minuter 255°C. Servera med tinade gröna ärtor och det rekommenderade vinet nedan.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.