Torsk med tomatröra och primörer i brynt ramslökssmör

Mat med rosétips

Rackarns vad skönt det är med vår. Det riktigt spritter i kroppen när man är ute. Solen skiner, luften är ljummen och vid Medborgarplatsen i Stockholm är sorlet från uteserveringarna som ett härligt brus. Luften är fylld av dofter – öl, grus, blommor och… hundbajs.

God vårmat

Vårmat för mig är härligt lätta primörer, spröd fisk, skirat smör och färska örter – gärna dill. Då blir det som älskog i munnen. Den här tiden på året är också ramslök i säsong. Jag blev så lycklig här om dagen när jag upptäckte att ramslöken som följde med mig från Kinnekulle förra våren hade klarat vintern på balkongen och nu gjorde sig tillkänna genom små, fina blad som tittade upp ur jorden.

Vilket lyx att ha ramslök ute på balkongen. Det vill säga när man inte har lyxen att ha den runt knuten som på Kinnekulle. Mer om resan till Bohuslän och vägen förbi Hannu på Kinnekulle kan du läsa här.

Recept på ramslökssmör

Förutom dill har det här rätten fått sällskap av just ramslök i form av ett brynt smör. Vill du göra ditt eget ramsslökssmör med smör från scratch hittar du receptet här. Ramslökssmör passar bra till små aptitretande mackor, till den bakade potatisen eller att klicka på ovanpå fisken. I den här anrättningen gör vi inte smöret själva utan blanda helt sonika ramslök med färdigt smör. Har man inte tillgång till ramslök kan man ta vitlök.

Jag väljer helst smör från Valio eller ekologiskt smör från Arla eftersom de inte innehåller något annat är det smör ska innehålla. Jämför innehållsförteckningarna så får du se hur många tillsatser många har i – bland annat matvarumärkenas EMV-varor. Man får vad man betalar för…

Psst! Spana även in vintipset under receptet vilket blir som ljuv musik i munnen tillsammans med maten.

Torsk med tomatröra och primörer i brynt ramslökssmör

För: 4 personer

Torsk med tomatröra och primörer i brynt ramslökssmör

Tomatröra med kidneybönor:

1 gul lök
3 msk strimlad ramslök eller 1 vitlöksklyfta
0,5 dl finhackad morotsblast (valfritt)
1 burk krossade tomater (400g)
1 tsk grönsaksbuljong
1 nypa socker
salt, peppar
1 burk kidneybönor (400g)
150g fetaost

Primörer i brynt ramslökssmör:

1 knippe morötter
1 knippe rädisor
100g haricots verts
flingsalt
50g smör
0,5 dl finstrimlad ramslök

Stekt torsk:

800g torsk
lökpulver, oregano, dill
salt, peppar

1. Hacka gul lök och ramslök/vitlök. Smält smör i en kastrull och ha ner löken. När den mjuknat, ha ner hackad morotsblast, låt den fräsa upp och slå sedan på de krossade tomaterna. Ha ner buljong, en nypa socker samt salt och peppar. Låt röran puttra ihop på låg värme under lock. Vänd ner bönorna innan servering och smula fetaosten på toppen.

2. Gnugga och halvera morötterna på längden. Snoppa haricots vertsen och halvera rädisorna. Koka upp en kastrull med lite vatten i botten och ångkoka rädisor och morötter i ca 5 minuter med lite salt. Lägg ner haricots vertsen och och låt dessa ångkoka med 5 minuter (totalt 10 minuter).

3. Smält smöret i en kastrull och låt det puttra till den blivit brunt i färgen och börjat få en nötig doft. Lyft bort kastrullen från plattan. Finstrimla ramslöken och ha ner den i det brynta smöret. Lägg över de ångkokta grönsakerna i en skål och slå över det brynta ramslökssmöret.

4. Stek fisken i smör tillsammans med kryddor.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.