Torsk på julen

Vad ska man laga av julresterna?

Min pappa är en rolig prick. Den som återkommer till Landleys kök har kanske tidigare snubblat över hans recept. När han skapar är det gärna knasiga recept med en och annan ordvits. Hans tidigare recept hittar du här.

Det här receptet, som han valt att kalla torsk på julen, blev till när det skulle ätas julrester. Kvar från julbordet hade vi grönkål och julskinka. När vi helgen efter jul skulle äta något lite festligare – och gärna med fisk – blev det denna spännande maträtt.

Torskrygg med skinka och grönkål

Det finns många sätt att ta tillvara på julens rester. Mina tre favoriter när det kommer till att ta tillvara på på julresterna är Köttfärsgratäng med julens rester, Carbonara med julskinka och en enkel gratäng på julrester.

Dessa är lite mer vardagsstil, så när man vill göra en festligare helgrätt passar istället torsk på julen, som helt enkelt är torskrygg toppad med smakrik julskinka, en hemmagjord pesto på grönkål samt en krämig sötpotatis- och palsternackspuré. Servera inför jul, för att få en försmak av julen, eller i mellandagarna när resterna ska ätas upp.

» Fler recept och tips på hur du tar tillvara på julresterna hittar du här

Torsk på julen

För: 4 personer

Torsk på julen

Sötpotatis- och palsternackspuré:

2 stora sötpotatisar
1 stor palsternacka
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
0,5 dl grädde
0,5-1 tsk tryffelolja
salt, svartpeppar, muskot

Grönkålspesto:

3 kvistar grönkål
5 cm gurka
2 salladsblad
1 vitlöksklyfta
salt, malen koriander, persillade

Senapsglaserad julskinka:

2 dl fintärnad julskinka
2 msk skånsk senap

Torskrygg:

4 torskryggfiléer
salt, citronpeppar
smör

1. Skala och dela sötpotatis och palsternacka till mindre bitar. Ha ner i en kastrull och slå på vatten så det täcker. Salta, låt det koka upp och sedan sjuda till de är lagom genomkokta (cirka 12-15 minuter). Lägg grönkål i ett durkslag över kastrullen i cirka 5 minuter så att det får ångkoka över sötpotatisen och palsternackan. Slå av vattnet och ha ner vitlöksklyftor, smör och grädde med rotsakerna och mixa till en slät puré. Droppa i tryffelolja under tiden. Smaka av med salt, svartpeppar och muskot.

2. Ha ner grönkål, riven gurka, salladsblad och en vitlöksklyfta i en mixer och kör till en grön pesto. Smaka av med salt, malen koriander och persillade.

3. Hetta upp en stekpanna med smör. Klicka i senap och ha sedan ner tärnad julskinka. Låt det stekas ihop ett par minuter. Ställ åt sidan.

4. Hetta upp en stekpanna med smör och stek på den kryddade torskryggen snabbt på båda sidor. Ställ sedan in torsken i en form i ugnen i 175°C (cirka 5 minuter) medan du börjar lägga upp rätten på tallrikarna.

Torsk på julen tar tillvara på julresterna på ett festligt vis. Detta recept är med torskrygg toppad med knaprig julskinka och hemmagjord grönkålspesto.