Goda burgare med fisk
Burgare – finns det något godare? Burgare är den perfekta fredagsmaten och kan varieras på så många vis. När allt kommer till kritan behöver en hamburgare inte bara innehålla en biff av köttfärs. Både kyckling, fisk eller vegetariskt innehåll passar bra att byta mot.
När jag hittar något jag gillar går jag ofta in för det helhjärtat och provar att laga det på så många vis jag kan komma på – och säg det jag inte stoppat i en burgare? Den här gången bestämde jag mig för att laga en torskburgare. Först funderade jag på att steka torsken hel och lägga mellan hamburgerbröden. Visserligen gott och enkelt, men hur gott är det inte med biffar av hackad torsk? När jag bjöd på detta blev sambon så lyrisk att han klämde i sig två burgare på raken. Inget dåligt betyg alltså.
Tips på mat till helgen
Dessa saftiga torskburgare med wasabimajjo och pommes är ett trevligt tips att servera till helgen, som fredags- eller lördagsmiddag. Jag valde att trippelfritera pommes frites till, men det går förstås lika bra med potatisklyftor eller något annat tillbehör man gillar. Den mjälla fina fisken i burgarna passar fint med den kompletterande dillsmaken och den peppriga wasabimajjon. Man kan förstås även använda torskfiléer i biffarna, men jag gillar den lite köttigare strukturen som torskryggen har.
Välj torsk som är MSC-märkt
Torsk är verkligen en underskattad råvara och en riktig lyx att unna sig när man vill äta något gott. Välj MSC-märkt fisk så vet du att du får schysst fisk. Den blåa symbolen med fisken betyder att den kommer från livskraftiga bestånd där relevanta krav på fiskmetoder, bifångst och spårbarhet gäller. Som konsument hjälper du också till genom att välja torsk som är MSC-märkt, eftersom du då sänder en signal till fiskare och beslutsfattare om vilket sorts fiske du vill se mer av i framtiden.
Glöm heller inte att kasta ett extra öga på fiskens ursprung. Då slipper du bland annat långa transportsträckor. Till dessa burgare blev det fryst torskrygg från grannlandet i väst, nämligen Norge. Jag har länge gått och trott att Norges största framgång var oljan, men det är faktiskt fisken. Landet är trots allt lite smalare med en en lång kust utmed hela långsidan, något som gjort att man har en lång tradition med hållbart fiske, odling – och förstås högkvalitativa fiskeprodukter.
Frysa och tina fisk
När man fryser en råvara ska det gärna gå fort eftersom det då hinner bildas så lite iskristaller som möjligt. På samma vis vill man att det ska gå snabbt när en råvara tinas, dock utan att den tillagas. Låt därför torsken tina i kallt vatten i 30 minuter i sin förpackning. Visst kan man även låta den tina i kylen under natten, dock blir det första sättet bättre.
» Här hittar du fler goda recept med torskrygg
Torskburgare med wasabimajjo och pommes
Äppelcoleslaw:
1 rött äpple
200g vitkål
2 dl creme fraiche
1 msk pressad citronsaft
0,5 tsk lökpulver
salt, peppar
Wasabimajjo:
2 msk wasabipasta
1 dl majonnäs
salt, peppar
Trippelfriterad pommes:
2 bakpotatisar
1 liter rapsolja
salt
Torskbiffar:
2 ägg
1 dl pankoströbröd
2 msk pressad citronsaft
0,5 dl hackad dill
vitlökspulver, lökpulver
salt, peppar
500g torskryggsfiléer
Tillbehör:
1 paket bacon
1 tomat
1/2 silverlök
4 st hamburgerbröd
4 salladsblad
1. Halvera äpplet, kärna ur det och riv på de stora hålen på ett rivjärn. Strimla vitkålen. Blanda creme fraiche med citron och kryddor. Rör i äpple och vitkål och ställ svalt.
2. Blanda wasabipasta med majonnäs. Smaka av med salt och peppar Ställ svalt.
3. Gnugga potatisarna rena och skär dem till stavar. Slå upp en stor skål med kallt vatten och lägg i potatisstavarna. Låt ligga i vattnet en halvtimme. Byt vattnet efter halva tiden. Torka potatisarna ordentligt. Hetta upp oljan till 175°C och fritera potatisen några minuter. Fritera lite potatis åt gången så de inte trängs i kastrullen. Lyft ur potatisen och låt den rinna av på papper eller en tidning. Fritera potatisen en gång till i några minuter så de börjar få färg. Lyft ur och låt rinna av. Avsluta med den sista friteringen precis innan serveringen genom att fritera till potatisen till den fått bra färg och ett frasigt hölje. Låt rinna av och salta sedan. Servera pommesen varm.
4. Vispa isär äggen och blanda med pankoströbröd, citronsaft, dill och kryddor. Låt blandningen svälla i 10 minuter. Tina torskryggsfiléerna (krama gärna ur överflödigt vatten) och finhacka dem. Blanda med ströbrödsröran och forma till biffar. Stek i smör till de fått fin färg på båda sidor.
5. Stek bacon, skiva tomat och hacka silverlöken. Montera burgarna och servera med nyfriterad pommes och coleslaw.
Receptet är framtaget i samarbete med Norges sjömatråd.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.