Torskfilé med primörer, fikon, skaldjursröra och rotsellerimousse

Torskfilé och god skaldjursröra

Här om dagen när snön kom tillbaka kände jag att det var dags att fixa något vårigt. Tunga vinterrätter är rätt uttröttande i längden och ibland vill man bara ha något fräscht och lätt som får en att drömma om ljumma vårkvällar – som denna torskfilé, primörer, skaldjursröra och rotsellerimousse. Jag är väldigt förtjust i lätta fiskrätter (gärna med grillad fisk) med ångkokta grönsaker och någon fluffig sås. Passande nog hade de bra pris på färsk torkfilé i matbutiken, så det var precis vad det fick bli.

Nu är jag i vår-mode trots att det ligger lite läskig snö på marken. Vad gör det liksom när vi går mot ljusare tider? Bygg den här maträtten på höjden så blir den så där extra tjusig. Lätt beroendeframkallande och perfekt att bjuda på.

» Här hittar du fler recept med torsk

Torskfilé med primörer, fikon, skaldjursröra och rotsellerimousse

Torskfilé, primörer, skaldjursröra och rotsellerimousse

För: 4 personer

Rotsellerimousse:
100g rotselleri
2 msk vitt vin
0,5 dl mjölk
2 msk creme fraiche
salt, peppar

Stekt zucchini:
1 zucchini
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
salt, peppar

Skaldjursröra:
1 dl creme fraiche
170g kräftstjärtar i lag
80g röd rom på burk
2 msk färsk, klippt dill
salt, peppar

Torskfilé:
400g torskfilé
2 msk citronsaft
salt, peppar, vitlökspulver, oregano

1. Skala och dela rotsellerin till mindre bitar. Koka i saltat vatten till den mjuknat. Häll av vattnet och kör sedan rostellerin med vitt vin, mjölk och creme fraiche till en slät smet med en mixerstav. Smaka av med kryddor.

2. Skiva zucchinin först till skivor och sedan halvmånar. Hetta upp en stekpanna med smör och en pressad vitlöksklyfta. Ha ner zucchinin och stek till klyftorna har fått fin färg. Ställ åt sidan.

3. Rör försiktigt ihop creme fraiche med kräftstjärtar, röd rom, klippt dill och kryddor.

4. Ångkoka haricots vertsen med lite salt. Skiva upp avocadon, dela fikonen till fyra klyftor och strimla upp salladslöken.

5. Hetta upp en panna och stek torsken i smör tillsammans med citronsaft och kryddor.

6. Lägg zucchinihalvorna i botten följt av bönor, avocado och sedan rucola. Lägg fiskbiten ovanpå och toppa sedan med skaldjursröran. Strössla salladslöken ovanpå och dekorera med fikonen.

Rekommenderat vin till: The Black Shiraz (nr 6131) – 71:-


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.